Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Перперикон ще има туристически център

11 януари 2018, 12:29 /Редактор: Таня Тодорова

Николай Овчаров (дясно) и Хасан Азис (ляво)
Сн.: БТА

Туристически информационен център ще бъде изграден на Перперикон по европейския проект "Древните Родопи и Егея - Културен коридор в подкрепа на развитието на региона", финансиран с 1 411 665,12 евро.

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Проектът е започнал през ноември 2017 г. и ще продължи до ноември 2019 г. Той се осъществява по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Гърция-България 2014-2020 г.

В проекта участват община Кърджали, Регионалният исторически музей в Кърджали и община Мароня-Сапес в Гърция. Това е петият проект, който се осъществява на Перперикон, и той ще е уникален за страната, а не само за Кърджали, каза кметът на града Хасан Азис. Той обясни, че за посетителския туристически център на Перперикон ще бъде изградена уникална сграда, която ще бъде вкопана в земята.

В нея ще бъдат представени всички разкопки, открити на Перперикон през годините. Това е последният етап от представянето на Перперикон като цялостен и завършен туристически комплекс на световно ниво, каза кметът на Кърджали.

До този момент са инвестирани над 8 милиона лева - само европейски средства, в Перперикон, а допълнително през годините сме получавали помощ от различни български правителства за инфраструктурата до скалния град, съобщи проф. Овчаров. Той отбеляза, че преди 18 години, когато е започнал археологическите разкопки на Перперикон, е нямало път към него.

За тези изминали години беше направен път и паркинги, а сега от София до Перперикон може да се стигне по магистрали и по прекрасни пътища, отбеляза проф. Николай Овчаров. Той каза, че посетителският център на Перперикон е негова "стара мечта", като през 2007-2008 г. е била изкопана "основната дупка за него", но заради смяната на правителства проектът не се е реализирал.

Няма в момента в света туристически обект от световно значение, който да няма посетителски център, коментира проф. Овчаров, цитиран от БТА. Той поясни, че в този център, който ще бъде изграден на Перперикон, туристите ще получават първоначалната информация за туристическия обект.

По проекта ще бъде направено и 3D заснемане на комплекса, както ще бъдат създадени и два макета от Съни Сънински. Единият от тях ще е за античния Перперикон, а другият макет ще е за средновековния Перперикон, защото на скалния град е имало голямо развитие през тези 7000 години, в които той е съществувал, обясни археологът. По проекта в гръцката община Мароня-Сапес ще бъде организиран фестивал.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ