За поредна година през 2017-а пътническият въздушен трафик се увеличава благодарение на нистобюджетните компании, чийто дял на пазара нараства, отчете Международната организация за гражданска авиация (известна на английски със съкращението си ICAO - ИКАО).

Авиокомпаниите са превозили през 2017 година общо 4,1 милиарда пътници, което е увеличение със 7,1 на сто на годишна основа след предходното нарастване от 6 на сто, уточни ИКАО, която е специализирана агенция на ООН.

Растежът на въздушния трафик е облагодетелстван от "продължаващото подобряване на сигурността, на надеждността му, както и на неговата ефективност и усилия за опазване на околната страна заяви президентът на ИКАО Олумуива Бенард Алиу.

Миналата 2017-а бе най-сигурната за въздушния транспорт от 1946 година и откакто се води статистика за инциденти със самолети, сочи докладът, публикуван в началото на януари от Мрежата за сигурност на авиацията.

С общо 10 големи инцидента на самолети, превозващи пътници, при които са загинали 44 души, 2017-а "бе най-сигурната година за всички времена по брой на инцидентите и по брой на жертвите", отчете Мрежата за сигурност на авиацията. Тя припомни, че през 2016 година е имало общо 16 катастрофи със самолети, при които са загинали 303 души.

С 1,2 милиарда пътници нискобюджетните компании увеличават обема на трафика си с по-бърз темп от средногодишния. Тези компании вече имат една трета от превозените пътници в Европа, 31 на сто в азиатско-тихоокеанския район и 26 на сто в Северна Америка.

Според показателя приходи от пътник и от километър, въздушният трафик нараства във всички райони с по-стабилен темп, отколкото през 2016 година.

Европа продължава да бъде най-големият международен пазар с 37 на сто от приходите от пътник и от километър, което е нарастване с 8,1 на сто на годишна основа благодарение на по-благоприятните икономически условия.

Пак според този показател латиноамериканският пазар е нараснал с 10 на сто, азиатско-тихоокеанският се е увеличил с 9,6 на сто, Африка бележи растеж от 7,6 на сто, Близкия изток - с 6,9 на сто и Латинска Америка - с 4,9 на сто.