Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Част от ледника Перито Морено се срути (снимки+видео)

13 март 2018, 13:51 /Редактор: Таня Тодорова

Част от ледника Перито Морено се отчупи
Сн.: YouTube

Образуваният от ледника Перито Морено свод в Патагония се счупи на две части по време на буря, която попречила на туристи да присъстват на забележителния феномен.

Вижте снимки >>>

Хиляди туристи пътували специално до района, където се намира ледникът, за да наблюдават феномена, тъй като отчупването на огромни блокове лед е впечатляващо.

Националният парк "Гласианес" в Патагония, на 2000 км югозападно от Буенос Айрес, обаче не приемаше посетители, когато сводът на Перито Морено се счупил, предаде Франс прес. 

"Цепнатината отново е впечатляваща, но този път се е натрупала повече вода, отколкото предишните 4-5 пъти", заяви преди няколко дни Лусиано Бернаки, директор на намиращия близо до парка "Гласианес" музей "Гласианум". Той поясни, че става въпрос за природен феномен, свързан с въпросния ледник.


Особеността му е в това, че увеличава размерите си, за разлика от другите ледници, които губят от площта си. Именно това натрупване в края на краищата предизвиква счупването на свода и откъсването на огромни блокове лед.

Счупването на свода на ледника Перито Морено, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, обикновено се наблюдава през месец март, т.е. в края на лятото и началото на есента в южното полукълбо.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ