Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Припят преди ядрената катастрофа в Чернобил

14 март 2018, 13:00 /Редактор: Стоян Гогов

Припят преди аварията в АЕЦ ”Чернобил”

Припят е най-близкият град до злополучната АЕЦ ”Чернобил”, от която се е намирал само на 3 километра разстояние. В началото на 1986 година населението му е се е състояло от около 49 000 души, а по план градът е бил проектиран да приютява около 75 – 78 хиляди души.

Вижте как е изглеждал Припят преди аварията в АЕЦ ”Чернобил” >> >> >>

На 26 април 1986 г. обаче избухва четвъртият реактор на АЕЦ ”Чернобил”, което освен всичко друго довежда и до пълната евакуация и изоставянето на града. Днес изоставеният Припят се е превърнал в своеобразна туристическа атракция, която е довело по парадоксален начин до възраждането на другия най-пострадал от трагедията град - Чернобил.

Днес в Чернобил има около 500 постоянни жители, като функционират хотели. Единият от тях се казва "Десятка", а другият носи лаконичното име "Припят". И двата хотела са окачествени като "ретро шик", като в "Десятка" гостите могат и да закусят, в "Припят" стаите са обзаведени изключително в "съветски" стил. Цените за една нощувка варират, но са около 30-40 лева.

Престоят в Чернобил е безопасен и заради работата на почистващите отряди, радиацията в него е сходна с тази в Киев и Москва, въпреки че градът се намира само на 14,5 км от избухналата АЕЦ.

Любопитен факт е, че почти веднага след евакуацията е взето решение да се построи нов град за напусналите Припят - това е Славутич, който се намира само на 45 километра от Припят. Първите жители се нанасят в него още през 1987 година, а днес в "заместника" на Припят живеят около 20 000 души.


Вижте снимки от
Славутич >> >> >>

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ