Тракийският царски дворец светилище на Перперикон е уникален, а най-главната част в него е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра.

В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и храм, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров, представяйки резултатите от последните разкопки на скалния град Перперикон.
Той припомни, че вече 19 години се осъществяват археологически проучвания на Перперикон, а цялостният архитектурен ансамбъл е наречен "Тракийски дворец светилище - столичен комплекс".

Проф. Овчаров обясни, че дворецът и залата с олтара са свързани, като олтарът е обгорен и затова се предполага, че това е "залата за прорицания". В нея се е правил този винено-огнен обряд, за който учените Александър Фол и Иван Маразов обясняваха, че по този начин при траките са се правили гаданията.

"Всичко това ни кара да смятаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис, за което първо говори Херодот, а после и римски автори", заяви археологът. По думите му светилището е възникнало на прехода между бронзовата и желязната епоха, в края на второто и в началото на първото хилядолетие преди новата ера.

До 2000 г. Перперикон тънеше в полумистика и в неяснота, но с тези 19-годишни разкопки успяхме да разкрием цялостната история на скалния град, каза проф. Николай Овчаров. Той отбеляза, че вече се знае, че първите светилища на Перперикон са още от праисторическата епоха.