Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5- звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев.

Според него резултатите от приключилия летен сезон показват, че България изпреварва по туризъм Кипър и Черна гора, нареждайки се редом до Португалия. България е сред топ 10 на европейските туристически дестинации, според заместник-министър Кънчев.

Той откри в Смолян ХV Международно туристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона". За предстоящия зимен сезон се очаква поне 5 процента ръст за зимните ни курорти, прогнозира Любен Кънчев.

Окончателните данни за точния ръст за летния туристически сезон все още не са обобщени, тъй като се изчакват резултатите за септември. Според заместник-министъра септември вече е част от летния туристически сезон, като разширяването на сезона е важна тенденция, която българският туризъм от години се бори да постигне.
Данните за първите 8 месеца на годината показват, че над 6.9 милиона чуждестранни туристи са избрали дестинация България, което отбелязва 5.9 на сто увеличение при посещенията в сравнение с 2017 г.

Приходите от международен туризъм за първите 7 месеца надхвърлят 2 милиарда евро, при което ръстът е 8.1 процента в сравнение с предходната година. Отминалата зима беше най-успешната от влизането на страната ни в ЕС по брой визити на чуждестранни туристи, обобщи заместник-министърът.

От декември 2017 до март 2018 над 1.6 милиона чуждестранни туристи са посетили зимните ни дестинации, което е 12 процента ръст спрямо предходния зимен сезон.

Туристически райони от България, Унгария, Македония, Турция и Естония са представени на изложението в Смолян. Форумът продължава до 20 октомври.