Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Отзиви » България » Момчиловци » Момчиловци

Уникалното Момчиловци

Април 2009  Автор: galina_galinaruleva

Който е минал поне веднъж поне през Родопите все се кани да повтори и потрети. Момчиловци е уникално село, никъде в страната няма такова. На южен склон, с хубава природа, прекрасни къщи, с много уют. Човек може да се разтовари, да се впише в природата, да се усети българин. Наоколо има 23 параклиса. Срещам се с моите Станка и Тодор Попсавови всяка година и винаги откривам нещо ново. Разказват ми как група младежи направили сноуборд парк. Сравнявайки с Пампорово, Банско и Самоков, тук цените са много прилични. Из планината има много пешеходни турове до известни места. Има и уникални занаятчии дърворезбари и тъкачки, които пазят етнографските традиции, майстори на оригинални везани терлици обточени с гайтани, Станка Насташова е тъкачка, Мария Радичева знае тънкостите по изработването на старата носия, Христо Петров е дърворезбар. В читалището идват английски и японски групи да изучават родопски песни и танци. В Момчиловци освен легенди и предания, могат да се опитат и хубавите местни специалитети. Кулинарния туризъм има големи възможности. Във всяка къща туристите могат да си поръчат ... и да участват в приготовлението, да получи първите си уроци по готвене. Традиционно родопски са печените меса – на шиш, на пещ или по хайдушки – жаравата се прави в земята. След това идва пататника, клина, които по стара традиция се дава на кума, на най близките. Няма празник без да има клин на масата – родопската баница с ориз и ръчно точени кори, сърми, катми, трахана – смляна царевица със зеле и разсол, зеле с фасул и със сини сливи. Това са характерни храни от природата и са свързани с по-бедния живот в планината, те са част от планинския начин на живот.


 


В Момчиловци има и много овчарски фамилии, знаят различни тайни за приготвяне на овче сирене. Тук се прави много хубава създърма от агнешко. Като запазена марка на региона са мурсалския чай от Мугла, той е уникален, смилянски фасул, марката Родопски картоф, в Смилян мандра “Милкана” произвежда жълти сирена с качеството на швейцарските, в Кутела млека и сирена, Родопея – стъпка по стъпка тези продукти ще получат своята запазена марка.Най-впечатляващи са били Великденските празници, когато в пещта на двора се пекат козунаците. Има невероятно усаещане когато от всички дворове мирише на козунак докато играем като деца. Невероятно преживяванеЕдно време съм виждала пещ във всяка къща, но за съжаление това е спомен от миналото. Обичам да готвя, казва известната Дора Янкова. Най-много обича да прави в голям кален съд пържоли с много лук между тях, моркови, картофи и скилидка чесън. Към тази вкусотия, която се сервира на масата със съда за печене, върви и едно добро вино. А тази храна е по здравословна, защото е без запръжки. Родопските картофи са толкова сладки, че ззапечени с малко домашно масълце наистина са голяма вкусотия. У нас вкъщи все още се прави и домашно кисело мляко, допълва тя. Млякото изпраща вуйчо й веднъж в седмицата, заквасява го майка й. Но и тя може.Горските плодове и меда също са час от колорита на местната трапеза. Планината ги предлага в изобилие. Сладката от боровинки и горски ягоди са голямо изкушение.


 


Текст и снимки: Галина Рулева




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ