Язовирите станаха много популярна тема покрай тъжната история на Перник. За онези, които ще пътуват към Западното крайбрежие на САЩ, а също за мечтателите, които ще видят, ще прочетат и ще набележат за бъдещето уникален маршрут, имаме уникална идея за атракция, която е малко позната, но супер впечатляваща за посещение.

Насред езеро в Калифорния има огромна дупка, истински кратер. Изглежда истинско природно чудо. Всъщност, и езерото, и дупката са направени от хората. Язовирът Бериеса е уникална атракция със специалната си „тапа” в центъра.

Дупката на Славата, както я наричат, играе ролята именно на нещо като канал на ваната, която представлява изкуственото езеро, когато се препълни. Тапата се „вади”, когато нивото на водата при дигата стане критично. Това се случва при височина на стихията от 15,5 метра. Именно тогава е моментът за фотографии и селфита, за които идват хиляди туристи далеч не само от Съединените щати.

Оказва се, че макар не единствената, тази е най-известната дупка в язовир в целия свят. Точният термин, с който тя се определя е на английски и звучи като spillway, което може да се преведе като преливник, път за разливане, за разсипване и т.н.

Езерото Бериеса е едно от най-големите изкуствени в Щатите и в целия свят, като под него са потопени село и цяла долина. Дупката му е на 200 м навътре, като диаметърът й е като на същински водопад – 22 метра. Водата се стича на поне 9 метра.

Има само една неприятна изненада за туристите. Поради мощността на водовъртежа около дупката, абсолютно е забранено дори за най-големите майстори да плуват в язовира, за да не загинат от мощното течение към феноменалното съоръжение. Не минава без опити да се наруши забраната, завършвали със смъртни случаи.

Хората обаче не спират да опитват в името на снимките и видеата си в Инстаграм и другите социални мрежи, но глобите и наказанията не си заслужават усилията, както най-вече и ужасяващият риск.