Стартът на преки тарифни и лоукост полети от София до Санкт Петербург предизвикаха голям интерес у нас, което е нормално – градът получи световна туристическа награда за дестинация и наистина е един от най-интересните в Европа.

Вече сме ви водили там и сме разказвали за дневните забележителности. Но понеже сега интересът е повече от младите хора, а туровете ще бъдат главно през уикенда, длъжни сме да организираме разходка и из нощен Петебург.

Той е интересен не само в края на май – началото на юни. Тогава са прочутите му Бели нощи, когато на практика няма пълен мрак. Но и всяка вечер старата руска столица е атрактивно място. В нови времена родния град на Путин също е титулован. Руските медии го наричат ту „северна столица”, ту дори „културна столица”.

Центърът на нощния живот е улица „Думская” по името на някогашния парламент, където има класически и типични за Русия барове – от единия тип е култовият „Кюб”, а от другия – „Ломоносов”. За да се потопите в най-модния тренд за тази страна, отбийте се до заведението на най-известния собственик на заведения в необятната държава, който го е кръстил „Дом бьiта”. Ще рече нещо като „битов комбинат” на нашия соц.сленг.

Но има и по-интересни атракции. До 4 часа през нощта можете да посетите знаменитата централна катедрала на Питер, както местните хора наричат накратко града си. Исакиевският събор е наистина впечатляващ. Срещу вход от около 8 лева – 300 рубли, можете да изкачите 265 стъпала до неговия покрив и да си осигурите селфи на фона на най-красивата панорама от тази дестинация, сравнима по класическия си стил само с Рим. Макар гидовете да я наричат „Венеция на Севера”, нищо че построилият града Петър Велики, на когото е и кръстен, е взел цялата идея с каналите, които го прорязват от Амстердам. Покривната тераса на Исакиевския събор е едната от двете в Европа. Другата е на Дуомото в Милано – ако се вярва на италианците, единствената в ЕС. Но тя не е отворена нощем.

Друга културна атракция са нощните кина. Става въпрос не за салони, а на практика за стаи за гледане на филми. За около 4-5 лева си купувате билет и получавате като екстра чай – успокояващ или тонизиращ според желанието, настанявате се на едно от няколкото меки канапета и се радвате на седмото изкуство. По право нощните кина са тип студийни – в смисъл, че правят панорами на Хичкок, Фелини и други гении, или пък имат кампании на някаква тема – примерно „Междузвездни войни”, т.е. не са за премиерни заглавия.

Путин направи световна промоция на едно специално място в Петербург, покрай отбелязаната преди дни годишнина от края на почти 3-годишната блокада на града от нацистите. Става въпрос за Пискарьовското гробище. Посещението му не е по-малко вълнуващо, отколкото на други световноизвестни локации в Париж или Буенос Айрес.