Лесото е държава в черна Африка, толкова малко позната, че ако я срещнете в кръстословица, като нищо ще гадаете дълго, докато някоя пресичаща се буква ви подсети, че има и такава. Оказва се обаче, че един от само двата зимни курорта на най-горещия континент е именно там.

От 1929 г., т.е. 91 години! В модерния си вид е от 2004 г. На 3222 м височина Afriski е много удобен за стигане, понеже е само на 4 часа от Йоханесбург, докъдето летят пряко самолети от цяла Западна Европа и от Истанбул. Нивото е алпийско, над родното. И атракциите на белите писти са повече, отколкото тук – не само ски и сноуборд, но също бъмбординг, тюбинг и каквото още се сетите. Има и тематичен Сноупарк. Пистите се водят 6, реално за напреднали има една с дължина малко над километър и няколко късички спомагателни за деца и начинаещи. Лифтът качва до 1500 души в час, колкото никога няма. Намира се в местността, която местните хора наричат Mountain Kingdom или Планинското царство – дива природа, каквато в Европа, Америка и Азия човек просто не може да намери.

Ските обаче се карат през тамошната зима, която е нашето лято, а през сегашния топъл сезон от другия край на света има безброй атрактивни екстремни алтернативи – планинско колоездене и ендуро мотоциклетизъм, скално катерене, ловене на риба на муха, пейнтбол, монстър – ролърс: нещо като мототротинетка с дебели гуми, трейл – рънинг, офроуд каране на джипки, какви ли не неща. Има си специални тематични паркове – един Байкпарк и един Адвенчърпарк.

Настаняването е в шалета – двуетажни дървени къщички като в Швейцария и Австрия, пръснати наблизо една до друга на 3050 м надморска височина – сиреч над Мусала, в подножието на планините Дракенсберг – Малути, в съседство със Скай ресторанта на 3010 м и Гондола бара, работещи 365 дни в годината. Всяка носи името на известен европейски курорт – има Куршевел, Шамони, Санкт Мориц, Давос, Лилехамер и т.н.