Сигурно не сте се замисляли, но два мечтани от всеки курорта – зимен и летен на практика носят едно и също име различно звучене според езиците – Мавриций и Санкт Мориц.

Понеже през последните дни се разхождаме из Вълшебната планина – Алпите, втората от бленуваните дестинации е мястото, където ще ви заведем днес. На практика това е първият зимен курорт в света. А повечето българи, които казват, че са били на ваканция там, всъщност само се разхождат до курорта, а спят и карат ски в близкия италиански Ливиньо, който е по-достъпен и е само на около час път.

Kаспар Бадрут е хотелиер от Санкт Мориц. Човекът държи спа хотел в малкото градче на 2000 м надморска височина в Алпите. Понеже сезонът на баните в неговия Гранд Хотел де Бен продължава само от май до септември, той е принуден да измисли как да изкарва пари и през останалото време на годината. Така стига до гениалната идея в края на 60-те години на 19-и век да измисли белите ваканции. Това е началото на зимния туризъм. Каспар е и човекът, на когото хрумва, че пързалянето на момчетата от градчето върху две прости дървени дъски по наклоните на планината наоколо може да се превърне в спорт и в бизнес. Благодарение на него се стига до 1884 г., когато се провежда първото организирано официално състезание по ски в Санкт Мориц. Именно заради това спортната дисциплина е наречена алпийска. Понеже градчето е в планината на име Алпи.

Хотелиерът се ползва от пълната подкрепа на общината и държавата. Не е случайно, че точно в Санкт Мориц светва първата електрическа крушка в Швейцария през 1878 г. и е построена първата телефонна централа през 1889 г. Местните политици явно още тогава са разбрали, че пари при пари отиват и няма шанс за модерен туризъм без инвестиции в инфраструктурата, които да му оправдаят и да му качат цената.

Днес Санкт Мориц е известен, освен с хотела на Каспар, част от веригата Кемпински в наши дни, също и като един от най-престижните и със сигурност най-класическия зимен курорт. Полото върху сняг в градчето е най-голямото светско събитие на зимата в цяла Европа. За него се стичат собственици на ролсове и бентлита и собственички на дълги визонени палта от Монако, Италия, Австрия, Германия, Щатите, Великобритания и Русия. За останалите е класическият High Afternoon Tea в Грандхотела.

В момента зимният туризъм в Санкт Мориц се радва на невероятно разнообразие от атракции. От ековарианта за разглеждане на удивителната долина Енгадин, през катераческите маршрути, през влакчетата – лифтове до алпийските зъбери, та чак до идиличните голф игрища върху сняг. Ценителите са изкушени от Гурме Тур Санкт Мориц – обиколка на най-добрите ресторанти в града. Сред другите идеи за приятно изкарване са разходки на въздушен балон, рафтинг в бистрите алпийски реки, кану, езда, скално катерене, фото обиколки с хеликоптер. Разбира се, няма нужда да споменаваме традиционните спортове – ски, сноуборд, даже бобслей – тук е първата специална писта - улей за него в целия свят.

Санкт Мориц вече век и половина е класика в жанра на белите ваканции, защото непрекъснато се променя. Даже Гранд Хотел де Бен, който никога няма проблем със заетостта, бе реновиран. Мащабната модернизация бе поверена на прославения австриец Франц Шнабел. Без да пипа класическата опаковка, виенчанинът е внесъл модерност в интериора, за да придобие мястото освен елегантност, също така и способност да осигурява комфорт според съвременните изисквания. 184 стаи и апартаменти са запазени за каймака на световния джет-сет. Целият дизайн е обърнат към удивителните алпийски гледки през прозорците.

Изцяло реновирано е и прочутото Сент Мориц Хай Алпин СПА. Камък, дърво и вода са преплетени на всичките му 2800 кв.м, за да се създаде усещането за живот в хармония с природата. Наред с красотата на обстановката, все пак не бива да се забравя и лековитият извор, от който е тръгнало всичко. Той и до момента се използва от хотела. Гостите му могат да пият от прочутата минерална вода 24 часа. Казват, че била много полезна след физическо натоварване. С цел да гарантира здравословен начин на живот, кухнята на грандхотела, носител на немалко световни призове, използва предимно биопродукти от района на Санкт Мориц. За компания на блюдата са предназначени безбройните бутилки в една от най-големите винарски изби, също поместена в зданието.