Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

До 50% сива икономика в туризма

19 декември 2011, 16:24 /Редактор: Таня Тодорова

”Сивата” икономика в туризма е 26-50 на сто според работодатели от бранша
Сн.: Bulphoto


"Сивата" икономика в туризма е 26-50 на сто, смятат работодатели от бранша. Това показват данни от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Забелязва се желанието на работодателите от бранш "Туризъм" да създадат видимо по-приемлив образ на бранша, с по-малко "сиви" елементи и повече външно привнесени проблеми, посочват анализаторите на асоциацията, цитирани от БТА.

Според оценките от националните изследвания, направени по проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", осъществен от асоциацията, след строителството, туризмът е вторият бранш с най-високи нива на "сивия" сектор.

Всеки десети работодател в национален мащаб смята, че "сивото" в бранш "Туризъм" е повече от 75 на сто, други 15,1 на сто говорят за 51 - 75 на сто, а според 27,2 на сто "сивите" елементи са между 26 и 50 на сто от дейността в бранша.

Типичното "сиво" лице на бранша се припознава в неплащането на пълен размер данъци върху печалбата и осигуровки, и плащането на пари на ръка. Споделената отговорност между работодатели и работници е част от "сивото" лице на бранша.

Важен лост за ограничаване на дела на нелицензираните туроператорски и турагентски фирми е да се обяви ред в регистрацията им и тази информация да бъде дадена на граничните пунктове.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ