Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Модернизират резерват ”Никополис ад Иструм”

11 декември 2012, 13:29 /Редактор: Лилия Чалева

Археологическият резерват Никополис ад Иструм край Търново
Сн.: Bulphoto

Започва мащабен ремонт на античния град Никополис Ад Иструм. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е 1 934 321.13 лв., а средствата са от Европейския съюз по Оперативна програма "Регионално развитие", във връзка с подкрепата за паметниците на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма, съобщиха от програмата.

Римското средище Никополис Ад Иструм се посещава от хиляди туристи всяка година, но достъпът до него е затруднен, а освен това няма водоснабдяване, канализация и електрозахранване. Неудобства изпитват при работата си и самите археолози, но ситуацията скоро ще се промени, съобщи на пресконференция във Велико Търново ръководителят на проекта инж. Емануил Серафимов.

С проект за близо 2 млн. лв. ще бъде социализиран археологическият резерват, каза инж. Емануил Серафимов.  Дейностите, които са заложени, предвиждат електрифициране на обекта, подмяна на ВиК инсталацията, изграждане на паркинг, ограда, посетителски алеи, санитарни помещения, информационни табели, поставяне на охранителни камери.

Ще бъде рехабилитирана и базата на археолозите, която сама по себе си също е исторически паметник, тъй като е строена през 1937 година, когато са започнали първите разкопки на Никополис ад Иструм, каза доц. Павлинка Владкова, която проучва обекта през последните няколко години. В помещението ще бъде изграден посетителски център и зала в която ще бъдат експонирани по-ценните находки, открити при проучванията на римския град.

Предвижда се закупуването на електромобил и изграждането на пътека за хора с увреждания. Строително-ремонтните дейности са започнали преди две седмици, срокът за изпълнение на проекта е пет месеца.

Координатор на проекта за ремонт на античния град е Ирина Гатева – експерт в Министерство на културата, проектант е арх. Боряна Хараланова, а изпълнението е възложено на консорциум "Римски резерват", който представлява съдружие от "Бокс строй ВТ", чийто изп. директор е инж. Шербетов, а втората фирма, която участва в консорциума е "Реставрация" от Габрово.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ