Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Археолози проучват древен град на нос Червенка

29 май 2014, 09:43 /Редактор: Таня Тодорова

Още в първия ден на разкопките археолозите са открили ценне находки
Сн.: БГНЕС


Археолози от Националния исторически музей /НИМ/ започнаха разкопки на нос Червенка - най-южния полуостров от тризъбеца полуострови край град Черноморец, съобщиха от музея, цитирани от БТА.

Полуостровът е част от военно поделение и разкопките се правят със съгласието на Министерството на отбраната.

Полуостров Червенка е от типа "Несебър" - тясна "шийка" и разширяващо се кръгло тяло.

Чрез издигане само на къса крепостна стена на "шийката", древните са получавали отлично защитено от сухоземни нападатели голямо пространство, отговарящо на изискванията на средноголям античен или средновековен град. Те са се възползували от тези дадености, към които трябва да се прибави отлично защитен пристанищен басейн и плодородни земи край полуострова, пише в съобщението.

При предварителния оглед археолозите, водени от доц. д-р Иван Христов (обявен от Министерството на културата за археолог № 1 за 2013 г.), са установили, че не само "шийката", но и целият полуостров е обграден от мощна крепостна стена.

Разкопките ще установят кога е възникнал градът и докога е съществувал. Любопитно е, че името му не е останало до наши дни.

Възможно е този град да е бил смятан за квартал на близко разположения Созопол, от който го дели двукилометрова морска ивица, посочват от НИМ.

За последен път крепостните стени на полуостров Червенка са използувани от руския флот при войната 1828-1829 г. Те устройват там своя база и приемат в нея десетки хиляди българи от Странджа и Тракия, които с корабите са откарани да заселят Бесарабия, Таврия и Крим, добавят от музея.

Още в първия ден на разкопките екипът на д-р Иван Христов е разчистил останките на мощна отбранителна кула, фланкираща входа на крепостта. Кулата е с необичайно големи размери - 6 на 5 метра, и показва, че градът, с неизвестно засега име, е граден с много пари, отбелязват от НИМ.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ