Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Нощната магия на Скалните гъби (снимки)

18 май 2018, 12:28 /Редактор: Стоян Гогов

Скалните гъби до село Бели Пласт
Сн.: Стоян Гогов, Dir.Bg

Може би сте посещавали Скалните гъби в близост до село Бели пласт и това най-вероятно е ставало през деня, но магията на мястото си проличава единствено нощем.

Вижте как изглежда нощната магия на Скалните гъби >>


Скалните гъби се намират на изключително леснодостъпно място - точно на пътя между Хасково и Кърджали, но не главния, а обходния - започващ от отбивката към село Зорница, веднага след село Козлец.

Природният феномен се е образувал в резултат на подводна вулканична активност преди милиони години - през епохата на палеогена. След издигането на морското дъно и в резултат на ерозията са се образували причудливи форми, разположени на сравнително малка площ.

Туристите посетили Скалните гъби през деня навярно са забелязали розовия им цвят, който се дължи на минерала клоиноптилолит, чието друго име е зеолит, а лечебните му свойства са широко известни.

Същинската красота на мястото обаче си проличава през тъмните часове на денонощието.

Магията започва още с отварянето на дървената порта на оградата, отделяща Скалните гъби от околността.

Тишината е пълна, и много рядко нарушавана от преминаващ автомобил или странни животински звуци, които могат да уплашат по-боязливите.

След преминаването през вратата се откриват черните силуети на "гъбите", отличаващи се на фона на обсипаното със звезди небе.

Поради ниското светлинно замърсяване, мястото е идеално за нощни наблюдения и не е изключено да видите падащи звезди, дори и когато няма метеорен дъжд.

Ако сте любител-фотограф и разполагате с търпение, може да дадете воля на фантазията си и да оцветите Скалните гъби в най-различни цветове.

Комбинации между зелено, лилаво, синьо, червено, жълто и зелено са само една малка част от почти безкрайните възможностите, като в най-лошия случай просто ще сте прекарали един час далеч от големия град.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ