Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

България и Турция привличат туристи с обща реклама

13 февруари 2018, 09:28 /Редактор: Таня Тодорова

Нуман Куртулмуш и Николина Ангелкова
Сн.: Министерство на туризма


Турските туристи, които са пътували у нас през миналата година, са нараснали с 12,5 процента, достигайки повече от 636 хиляди. Така Турция се нарежда на четвърто място сред водещите страни за входящ туризъм у нас.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нуман Куртулмуш, министър на културата и туризма на Турция, съобщиха от министерството.

Ангелкова е допълнила още, че южната ни съседка е сред основните предпочитани дестинации за пътувания на българи зад граница, които през миналата година нарастват със 7,6 на сто.

Министър Ангелкова е представила пред госта разработваните в момента винено-кулинарни и СПА маршрути и проектите в дигиталната сфера, като сътрудничеството с Вайбър и създаването на Chat Extension, който дава възможност за директно споделяне на туристически обекти.

Туризмът е ключов сектор и за засилване на регионалното сътрудничество, е заявила министър Ангелкова, цитирана в съобщението. По думите й България работи със своите партньори от Югоизточна Европа и Западните Балкани за създаване на общи продукти в областта на културния, историческия, морски, уелнес, селски, екологичен и религиозен туризъм.

Важно място сред тях е именно Турция, с която работим заедно и в работната група на ОЧИС по въпросите на туризма, е казала още тя.

Министър Ангелкова е пояснила, че предстои да се състои среща на министрите с ресор туризъм на страните членки на ОЧИС (Организацията за черноморско икономическо сътрудничество) и е поканила своя колега на планираното събитие. Пример за доброто партньорство между България и Турция е и създадената работната група между страните.

Символичен старт на дейността й се дава именно с днешната среща между министрите Ангелкова и Куртулмуш.

Целта й е да подготви общи проекти за реклама на турския и българския фолклор, обичаи, кухня и други.

С тях страните ще привличат повече туристи, като основен фокус ще са далечни пазари, като Китай, Индия и САЩ. Планират се и организиране на Дни на България в Турция, както и Дни на Турция в България.

Подготвяме маркетингова промоционална кампания за турския пазар, е заявила още министър Ангелкова. Специални целеви групи ще бъдат не само туроператори и агенции, но и крайни потребители, например семейства с деца.

От изключително значение за нас е в България да бъдат провлечени повече турски туристи през зимата, е коментирала още министър Ангелкова.

Министър Куртулмуш е поздравил министър Ангелкова за последователната работа и усилията за напредъка на туризма в България. Той е заявил готовност за сътрудничество при бъдещите общи проекти, които ще допринесат за развитието на сектора както в двете държави, така и в региона.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ