Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

НДК показва музейни експонати от цялата страна

13 февруари 2018, 12:04 /Редактор: Лилия Чалева

Изложението се открива на 26 февруари
Сн.: НДК

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на България ще представят щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. на третия етаж в НДК.Това съобщиха организаторите на "Салона на музеите".

Събитието ще бъде открито за медии на 26 февруари и предвижда дискусия на тема "Отвъд съкровищата - съвременно управление на културното наследство".

Това е първият по рода си Салон на музеите - част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На 3 март "Салонът на музеите" ще отвори врати за посетители. До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната.

Сред тях е експозицията "Пътят на розата в Карловската розова долина", която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Музеят в Свиленград ще представи характерния за региона занаят - копринарство. Ще бъдат изложени уред за свилоточене, ръчно тъкана сурова и обработена естествена коприна, както и различни видове копринени платове и дрехи.

Националният антропологичен музей ще се включи в "Салона" с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб 43 на Варненския халколитен некропол.

"Салонът" ще покаже и макет на космат мамут в реални размери - част от експозицията на Регионалния исторически музей - Русе, както и макет на моруна - най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения.

Най-известният обект в Сборяново - Тракийската царска гробница с кариатиди - е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ