Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Авиокомпании спестяват информация за компенсации

13 февруари 2018, 15:29 /Редактор: Таня Тодорова

Летище, самолет, полет
Сн.: Shutterstock


Повечето авиокомпании, които извършват редовни полети от и до България, предоставят на своите интернет страници подробна информация за правото на потребителите да получат финансово обезщетение при отмяна на полет и отказан достъп до борда на самолета. Част от тях обаче не посочват размера на компенсацията при закъснение на полета.
Това показва проучване на „Активни потребители“, проведено през декември 2017 г. В проучването са включени 21 авиокомпании, които извършват редовни полети от/до летища в България (София, Варна и Бургас).

Само 9 дават пълна информация за дължимите финансови обезщетения, 6 спестяват само информацията за правото на парична компенсация при закъснение на полет, а 6 не описват стойността на обезщетението.

Пътниците с въздушен транспорт в Европа имат право на грижи и на финансово обезщетение от страна на авиокомпаниите при отменен полет, отказан достъп до борда на самолета и закъснения съгласно Регламент (ЕО) № 261/2004 на Европейския парламент.

Паричните компенсации при закъснения на полети не се съдържат в самия регламент, но са узаконени със съдебни решения и са описани в Тълкувателни насоки.

При възникване на проблем обаче повечето потребители в България не са наясно със своите права. Авиокомпаниите се възползват от това незнание и рядко се стига до изплащане на обезщетения, особено при закъснения.

Регламентът не задължава авиокомпаниите да информират на сайтовете си пътниците за техните права, но публикуването на такава информация е израз на добра търговска практика.


1. Авиокомпаниите, които извършват полети от „Летище София“, разчитат, че пътниците ще владеят минимум един чужд език – английски.
Само 5 от превозвачите имат български версии на сайтовете си, като две от страниците не са локализирани изцяло. Всички останали 16 компании предлагат английски варианти, като потребителят може да избере да ги чете и на други чужди езици (например немски, френски, испански).

2. Сайтовете на всички разгледани авиокомпании са лесни за откриване в Гугъл, включително като се съчетае търсенето на името на превозвача с конкретната информация, от която пътникът се нуждае (например за резервации, чекиране, пътнически права и др.).

3. Три от разгледаните авиокомпании не предоставят форма за подаване на оплакване. Всички други превозвачи дават възможност на потребителите да изпратят жалба чрез сайта им. По-рядко се среща отделен формуляр за оплаквания.

4. От 21 компании само 3 нямат форма за обратна връзка.

5. 12 авиокомпании имат телефон за обслужване на клиенти на български език, дори и когато сайтовете им са само на английски. Повечето кол центрове обаче работят между 9 до 17.30 часа, като част от тях – само в работните дни (от понеделник до петък). Телефонът на една от нискобюджетните авиокомпании (Wizz Air) е импулсен и се начислява близо лев на минута разговор.
Трима от превозвачите предлагат на потребителите от България да се свържат с кол център в друга държава – напр. Великобритания, Люксембург или Гърция. Останалите 6 авиокомпании нямат телефонни номера за обслужване на клиенти от България.

6. Всички авиопревозвачи са предоставили поне две възможности на потребителите да се свържат с тях. Най-често се среща комбинация от следните три начина – телефон, форма за обратна връзка и имейл.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ