Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Ангелкова: 48% от Пирин застроени? 3 града!

14 февруари 2018, 08:41 /Редактор: Десислава Димитрова

Ако Валери Симеонов има данни за групировки по морето, да сезира органите, каза Николина Ангелкова
Сн.: bTV Media Group

Няма риск да се презастрои Пирин – 48% от природния парк са площта на три големи града, обяви категорчно министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според протестиращите екозащитници промяната в плана за управление на парк Пирин би позволила да се застрои почти половината от площта му.

„Промяната за плана на управление дава възможност за изграждане само на спортно-технически съоръжения”, категорична бе обаче Ангелкова пред bTV тази сутрин. По думите ѝ това не означава, че там веднага ще се появи нов лифт.

„Трябва да има инвестиционно намерение, което да мине оценка за въздействие на околната среда. В закона е направено много, за да бъде защитена природата.  За мен е важно да се развиват всички зимни курорти. Имаме много работа, която касае развитието на зимния туризъм. Независимо от липсата на инфраструктура, ние продължаваме да бележим ръстове в зимния туризъм”, добави министърът.

По повод посещението на евродепутата Ска Келер от „Зелените”, която подкрепи протестите и беше охулена от вицепремиера Валери Симеонов, Ангелкова заяви, че всеки има право да изразява свободно мнението и гражданската си позиция. 

Министърът на туризма коментира и предстоящия летен сезон.

„Лятната почивка може да бъде по-скъпа, но това зависи от бранша. В България 100% от сектора е частен, но смятам, че е добре да се повишат малко цените”, каза Ангелкова. По думите ѝ България продължава да бъде на едно от първите места по евтина почивка през лятото. На въпрос дали заедно с Валери Симеонов ще проверяват летните курорти, тя отговори, че понякога имат различно мнение по дадени теми, но това е нормално.

Миналата година вицепремиерът направи коментар в своята „Фейсбук” страница, че депутатите от ГЕРБ и ДПС са променили приетия Закон за концесиите „по най-подлия начин” и така „ще продължи по най-непрозрачен начин” раздаването на концесии на „приближени фирми и групировки”. 

 Ангелкова коментира, че ако Симеонов има данни за подобни сделки, би трябвало да сезира компетентните органи.

"Ние нямаме данни такива хора да управляват плажовете, не мога да коментирам откъде вицепремиерът има тази информация”, допълни министърът.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ