Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Виена е най-добър град за живеене, София-116-а

20 март 2018, 09:01 /Редактор: Красимир Тодоров

Виена е най-добър град за живеене
Сн.: Facebook

Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър, посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., съобщи Франс прес. 

Виена е начело на класацията на Мърсър заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури. Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията, в която са подредени 231 града.

След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел. От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора. 

Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища. 

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. 

В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия. По отношение на здравословна атмосфера в градовете Мърсър поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава.

Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците. За да установи класацията си Мърсър, взима предвид 39 критерия, от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат. В  класацията София е подредена на 116-о място.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ