Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Цифрите говорят: Пирин не е само за един сезон

21 март 2018, 09:33 /Редактор: Таня Тодорова

Пирин
Сн.: Стоян Гогов, Dir.Bg


Над 125 000 души от целия свят изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов с призив да спаси национален парк „Пирин“ от унищожаване, съобщава природозащитната организация WWF.

Ето какво се казва в писмото:


Заедно с вас изминахме дълъг път… Организирахме десетки протести, писахме становища и участвахме в срещи с правителството, ходихме и до централата на ЮНЕСКО в Париж, за да отстояваме позицията си.

Но на 28 декември 2017 г. правителството взе поредното решение, което обрича завинаги безценно природно богатство.

48% от територията на националния парк са отворени за строежи. Това означава изсичане на вековни гори и загуба на застрашени животни и ценни растения. Както и на поминък за местните хора…

Пирин не е планина само за един сезон и само за ски.

Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, като годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро. 2/3 от тях се реализират от дейности извън ски туризма. Всяко лято пиринските ландшафти и дейностите на открито привличат близо 80 000 туристи.

Сега съдът е на ред и той ще решава. Единствената ни надежда са съдебните дела. Обжалваме всички решения, които поставят Пирин в опасност.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ