Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Как коралите се поддържат във форма

21 март 2018, 12:57 /Редактор: Таня Тодорова

Екскременти от акули поддържат коралите във форма
Сн.: Shutterstock


Учени са открили ключов фактор за поддържане на кораловите рифове разноцветни и ярки - екскрементите на акулите, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на ново изследване отбелязват, че хранителните привички на хищните създания играят съществена роля за доброто здраве на деликатните коралови структури, най-сериозна заплаха за оцеляването на които е глобалното затопляне.

Вижте снимки >>>


В резултат на повишаващите се температури коралите, обитаващи плитчините на тропическите води, се превръщат в призрачни обезцветени "скелети".
Заплаха за оцеляването им са и хищните морски звезди.

За целите на настоящото изследване специалисти от Импириъл колидж и Зоологическо дружество в Лондон са проучили хранителните навици на сиви рифови акули, обитаващи водите на хавайския атол Палмира.

Използвайки звукови устройства за проследяване, учените са наблюдавали движенията на хищните създания, след което са комбинирали данните с налична информация за хранителните им навици.
Това е позволило на изследователите да установят какво количество "акулска тор" попада във водите около атола.

Специалистите са изчислили, че 8300 акули "допринасят" за отделянето на 94,5 килограма азот дневно в рифовата екостистема. Учените обясняват, че количеството спомага съществено за първичната продуктивност на рифа.

"Изчисляването на количеството екскременти, отделяно от акули, не звучи като най-приятното занимание за свободното време. Откритието обаче разкрива съществената роля на хищниците за доброто здраве на кораловите рифове", казва д-р Дейвид Джейкъби от изследователския екип.

Проучването показва също колко важно от екологична гледна точка е опазването на хищници като сивите рифови акули, класифицирани като "почти застрашен" вид от Международния съюз за опазване на природата.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ