Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Над 80% от чуждите туристи дошли със самолет

21 март 2018, 15:55 /Редактор: Таня Тодорова

Светослав Станулов и министърът на туризма Николина Ангелкова
Сн.: БТА

Ролята на авиацията в развитието на туризма е ключова, 80% от чуждестранните туристи, посетили България през 2017 г. са дошли със самолет.
Повече от 6,5 млн. са посрещнатите чуждестранни туристи на Летище София за миналата година и това е годишен рекорд, а над 5 млн. туристи са посрещнати на летищата във Варна и Бургас.

Очакванията са тази година цифрите да бъдат още по-добри и към момента се регистрират ранни записвания за морските ни летища с ръстове от 5 до 15 процента за различните дестинации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на 16-та годишна среща на авиационната индустрия. 

На срещата присъстваха още зам.-председателят на Европейския икономически и социален съвет Яцек Кравчик, изпълнителните директори на българските авиокомпании и Летище София, представители на парламента, президентството, държавни институции, командването на ВВС, на синдикални централи, ветерани от авиацията,бивши министри и заместник-министри, журналисти и други гости.

Статистиката за миналата година, която отчита почти 9 млн. чуждестранни туристи, и това, което очакваме за тази година, несъмнено се дължат на общите усилия, които всички ние полагаме - и в транспорта, и в туризма и най-вече в българската авиация, посочи Ангелкова.

По думите й благодарение на авиацията в страната ни са пристигнали милиони туристи и това е едно от най-сигурните транспортни средства, което се използва от милиарди хора по света.

"Като министър на туризма ще продължа да работя за популяризиране на страната и да насочваме все повече отделните авиопревозвачи към страната и да разширяваме дестанциите, там където липсват. Само така ще постигнем основаната си цел - България да бъде дестинация на четири сезона, предпочитана и привлекателна целогодишна туристическа дестинация", каза още министър Ангелкова.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ