Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Плаж ”Болата” влиза в защитена местност ”Степите”

13 април 2018, 12:57 /Редактор: Таня Тодорова

Изваждат плаж ”Болата“ от резервата ”Калиакра“
Сн.: Shutterstock


До месец се очаква да се произнесе комисията, назначена от екоминистерството да прецени дали плажът "Болата" да бъде изключен от територията на резерват "Калиакра".

Това е следващата стъпка от законовата процедура, след като се проведе и общественото обсъждане на казуса във Варна, организирано от Министерството на околната среда и водите, съобщи dobrudjabg.com.

Става дума за предложение на община Каварна, да извади от резервата един от най-живописните плажове на Черноморието и прилежащата му инфраструктура.

Започната е процедурата по Закона за защитените територии за намаляване на площта на резерват "Калиакра" в землищата на селата Българево и Свети Никола, която засяга и "Болата", пътя към него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и паркинг.

Паралелно с процедурата за намаляване площта на резервата Министерството на околната среда и водите ще предприеме и процедура за увеличаване на площта на защитена местност "Степите" (бившата буферна зона на резерват "Калиакра") със същите имоти.

Включването на "Болата" в защитена местност "Степите" е гаранция, че строителството на плажа ще е забранено, с изключение на малки преместваеми обекти, които да обслужват туристите, увери кметът на Каварна Нина Ставрева и инициатор на промяната. Според нея трябва да се сложи край на нерегламентираното плажуване,  както и на замърсяването заради безстопанствеността до момента.

Жители на село Българево коментираха, че за тях е важно в района да не се допуска строителство.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ