Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Пет неща, които трябва да знаете за Албания

18 април 2018, 12:55 /Редактор: Таня Тодорова

Плаж в Саранда, Албания
Сн.: Shutterstock


Пет неща, които трябва да се знаят за Албания - една страна, дълбоко свързана с Европа, чиито жители бяха отделени в продължение на векове османско владичество, а после комунистическа диктатура.

Европейската комисия препоръча във вторник започване на преговори с Албания за присъединяване към ЕС.

Мерцедес и Европа, национални страсти

Мерцедесите - чисто нови или раздрънкани, са националната кола, с 40-процентна тежест в автомобилния парк, според министерството на транспорта.

Посещаващият страната ще забележи също присъствието навсякъде на две знамена: черен двуглав орел на червен фон - националното знаме; но също и знамето на ЕС. Изолирани от останалата част на света по време на комунизма, "албанците са фанатично обладани от мисълта за Европа. Европа е за тях болезнена любов, но също и истински пример", казва писателят Исмаил Кадаре.

Туризмът, обещаващ, но недостатъчно разработен

Море, планина, реки, антични или османски исторически обекти, комунистически бункери, превърнати в ресторанти, богата кухня с жабешки бутчета, дивеч и морски дарове: Албания има всичко, за да привлича туристите. Този потенциал не е използван подобаващо поради липсата на достатъчна хотелска и пътна инфраструктура. Когато тези инфраструктури са изградени, това често е хаотично.

Тази страна с 2,9 милиона жители е привлякла 4,6 милиона туристи през 2016 г., според министерството на туризма.

Масова емиграция

Според в."Монитор" Албания има значителен процент на емиграция с диаспора от 1,2 милиона души. Вина за това има жизненото равнище, което е сред най-ниските в Европа /средна заплата от 355 евро/, според Националния статистически институт. Всеки трети младеж е засегнат от безработицата. В началото на 90-те години на миналия век средната възраст бе 28 години - най-младата в Европа. Сега тя е 37 години, според Националния статистически институт.

Западна Европа, специално Германия и Франция, бяха изправени пред масов приток на албанци, искащи убежище. Това явление обаче най-вероятно бележи спад, въпреки че никакви цифри не бяха оповестени.
Към тази масова емиграция се добавя намаляване на раждаемостта.

Канабис и корупция

Албания е основен износител на канабис към ЕС, по-специално към Италия, според последователни доклади на Европол. Тази търговия представлява една трета от стойността на брутния вътрешен продукт, според западни дипломатически източници. Тирана уверява, че е на път да спечели битката.

Парите от тази дейност подхранват корупцията. ЕС изисква от Албания реформа на нейната съдебна и наказателна система: след установяването на система за контрол на миналото и на имущественото състояние на магистратите, приет наскоро закон предвижда уволнение на всеки полицай, заподозрян в корупция и връзки с организираната престъпност.

Кръвно отмъщение и заклети девици

Исмаил Кадаре превърна това в една от своите теми: в чужбина Албания се асоциира с местната вендета - "Gjakmarrja". Фактически не е далеч отмирането на тази традиция, подвластна на закони на честта от XV век - "Kanun". Няколко десетки души все още са затворени в този адски кръг на семейни отмъщения.

Друга отпадаща традиция, тази на заклетите "девици" - "burrenesha". Тези жени, които понякога, за да откажат брак или защото са били единствено дете, живееха като мъже и бяха третирани като такива в едно патриархално общество. Те вече са съвсем малко.
*БТА

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ