Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Словения примамва с пристанището на розите

16 май 2018, 13:03 /Редактор: Калина Петрова

Порторож
Сн.: Официална фейсбук страница

Словения примамва с пристанището на розите, сол и зехтин Най-луксозният международно признат хотел на Балканите се намира в Словения, по-точно в нейния главен, но за съжаление твърде малко познат у нас главен курорт Порторож. В превод поетичното име на града е Пристанището на розите. А хотелът е наречен „Палас” и е бил истински дворец на австрийските императори.

В тяхната централноевропейска империя Порторож е бил единственият стилен морски курорт, макар за различно време да са държали и по-прочути места на италианското крайбрежие – Венеция все пак е само на два часа с кораб. Мъничкото словенско крайбрежие от нещо като 30-ина километра тогава е наричано Австро-унгарска или Хабсбургска Ривиера по името на династията. По стечение на обстоятелствата, именно тук, в този Дворец, построен през 1910 г. изкарва една от последните си нощи престолонаследникът Франц – Фердинанд, преди да тръгне към Сараево, да бъде убит и това да даде старта на Първата световна война.

Онези времена са останали далеч в миналото, днес Порторож е изключително спокойно място. А главният му хотел, който преди 5 години влезе в Топ 10 на планетата на най-престижното издание за пътешественици „Конде Наст Травелър” не просто има категория 5 звезди супериор или 5 плюс, но продължава да се посещава от кралски особи като властващата фамилия на Тайланд – милиардери и владетели на туристическа супер сила. Което показва нивото на курорта. Навсякъде цъфтят рози, особено в момента, когато си им е сезон и до средата на юни, така поддържани, както само можем да си мечтаем у нас, в т.нар. Страна на розите.

Понеже „зад гърба” на крайбрежната са високи възвишения, тя не е широка и реално почти всичко е на първа линия. Тесен е и плажът, изкуствен, със стълбичка към водата, която обаче е изумрудена и супер чиста. Малко, но отлично направено и измислено е яхтеното пристанище. Въпреки неголямата площ, не липсва и първокласно голф игрище, и чудесни кортове, и всичко останало. Разбира се и модни крайбрежни заведения има достатъчно – барове и ресторанти за хора с различен стандарт – средна и хайкласа. Тук нямат някаква особена национална кухня – смесена е от балканска, австро-унгарска и италианска, което е нормално за кръстопътна държава – най-западната от Източна Европа, което важи и в буквален, и в преносен смисъл. Но с право се гордеят с отлични биологични продукти.

Предвид специализацията си в зелените производства, Словения се слави с най-добрата сол в Европа, а преди няколко години спечели и конкурса за най-добър зехтин в конкуренцията на суперсилите Италия, Гърция, Испания, Кипър, Тунис.

Разбира се, столицата Любляна, природните резервати и много други места си заслужават да не я използвате само за една нощувка на път за Италия или друга дестинация по Средиземноморието, а да се спрете за повече време. Ще ви убедим и със следващия пътепис за Словения, който ще посветим на съседния до Порторож, на практика свързан с него, и доста по-познат у нас курорт Пиран.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ