Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

До Бяла черква, където се ражда българското винарство

18 май 2018, 12:25 /Редактор: Калина Петрова

Лозов масив
Сн.: Bulphoto

Бяла Черква не е градчето от „Под игото”, където зад това красиво име всъщност авторът Иван Вазов скрива родния си Сопот. Населеното място в центъра на Северна България обаче също е дало нещо на света и на родната история. И то немалко. Мнозина го знаят като родно място на Бачо Киро. А малцина знаят, че Бяла Черква е родината на българското винарство.

Негов баща е роденият тук Цанко Церковски. Европейският възпитаник и основоположник на Българския земеделски народен съюз е основател на нашето лозарство. В онази епоха преди повече от век в цяла Европа растението, което ражда гроздето е унищожено от страшна зараза. Той донася френски сортове, култивира местни и ни дава онова, което днес е една от основните и най-динамично развиващите се индустрии в страната.

В околността има още интересни неща за виждане и научаване, извън музеите на двамата възрожденци и строители на съвременна България. Например 14-метровия римски обелиск, който е напълно оригинален, за разлика от Стоунхендж – друг паметник от онази епоха, който както се разбра неотдавна е поставен в наше време.

По тези места навремето е минавал важен римски път, както сега се планира магистрала „Хемус”. Логиката е проста. В по-големия и по-важен днес град Павликени има лековита минерална вода. Тя помага на страдащите от кожни заболявания. На тази база е изградена и съвременна спа база. Както има и антични останки – т.нар. Вила Рустика или Селската вила в превод от латински език. В нея може да се види какви са били римските водопроводи и баните от онази епоха преди 2 хиляди години.

В околността има и природни забележителности – цяла пещерна система, която си заслужава да се види. А сред останалите натурални богатства на района са чудесните горски билки. Местните хора обичат да ги слагат във виното, като особено добре им се получава подправеният пелин.

В Павликени, наред с останалите неща за пробване и виждане, за отбелязване е мащабният, особено за толкова малък град, зоопарк. Градината с животни съдържа 40 вида. В това число влиза не само местната мечка и звезда Васко, но също представители на фауната на далечни земи и континенти като например маймуни, лами и много други.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ