Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Москва преди Световното е магнит с безброй атракции

22 май 2018, 12:51 /Редактор: Калина Петрова
Източник: Москва преди Световното е магнит с безброй атракции

Москва
Сн.: Shutterstock

Световното първенство по футбол е спортното събитие на годината, а старта му на 14 юни ще прикове милиарди хора пред екраните. Москва, която за 7 години удвои туристите си до 21 милиона души за 2017 г. е сред най-атрактивните дестинации тази година не само заради шампионата, но и заради многото забележителности.

„Тверская” е улицата, която води до сърцето на града. Забележителна е с лъскавите хотели, с бутиците на големите световни марки, със световноизвестното „Кафе Пушкин”, възпято от самия Жилбер Беко, домът на Алла Пугачова и така слиза до Большой театр – един от символите на Русия, с неговия бляскав площад.

Наоколо е класическият хотел „Национал”, където са живели знаменитости от Айседора Дънкан с Есенин до Ленин, а по диагонал – не по-малко прочутият „метропол”, които повече от век са най-добрите места за настаняване в Москва.

Отсреща е Александровската градина, където ще ви направи впечатление как на секундата, в която се появи пиян човек, сякаш от нищото се появява полицай, за да го отведе в изтрезвителното – това учреждение е забележително и доста посещавано във всеки голям руски град по обясними причини.

А също и ГУМ – магазинът в ретро стил срещу Кремъл на самия Червен площад, където са събрани над 100 световни марки. Мястото си заслужава да се посети не само като възможност за шопинг, особено в мултибрандовете от руската верига „Боско”, която го държи до 2059 г. Основан през 1893 г., той заема т.нар. Охотный ряд – важна част от някогашния китайски квартал на Москва, както се казва и сегашната метростанция под прочутия хай мол. Идеята за голям търговски комплекс на това място е още на самата Екатерина Велика, която е първата световноизвестна жертва на модата – още преди Мария – Антоанета. Царицата е била известна с факта, че всеки ден сменяла поне по един тоалет, след като пристигнала в Русия като кандидат – снаха на владетелка Елисавета Петровна, чийто племенник и свой съпруг Петър детронира, за да се възкачи сама на трона.

>>Вижте снимки

Търговският център се построява, но бързо овехтява, което налага да се направи по-модерна постройка, а градежът отнема 20 години. Държавен става точно преди 95 години. Преди 65 е реставриран, а преди четвърт век се превръща в частен. Да седнете в елитното му кафене с изглед към мавзолея на Ленин и Спаската кула - портата на Кремъл, известна по цялата планета и с огромния си часовник с характерния звън, е наистина невероятно преживяване. Лесно можете да се убедите, че сивите павета на Червения площад издават неясното от снимките и тв кадрите положение – той е връх на хълм и поради това не е равен. И в двете си части е издигнат – от едната страна се качвате откъм „Тверская” и Большой, както направихме ние, а от другата слизате към Москва река.

Разбира се, ако имате търпение, можете да разгледате мавзолея на Ленин, особено ако не сте били във взривения преди 19 години негов роден вариант – мавзолея на Георги Димитров, на чието място сега е Бронзовата къща. Балсамираното тяло, или за краткост, мумията на вожда на Октомврийската революция преди 100 години и половина, е туристическа атракция за едни и място за поклонение на други. Зад него е стената на Кремъл, червена също като мавзолея.

Влизайки през отворената Спаска кула, попадате във вътрешния град, който е столица на старите руски владетели, преди Петър Първи да основе Санкт Петербург. Най-интересен е Големият кремълски дворец. Преди дни по време на инагурацията на Путин целият свят можа да види най-бляскавите му зали по телевизията. Туристът има възможността да го стори на живо.

Президентската разходка започна от Георгиевската, продължи през Александровската зала и завърши в Андреевската зала. Можете да си представите колко са големи, след като събраха 3500 души, огромен хор и оркестър, да има място за голям подиум и трибуна за президента. Огромни и тежки орехови врати с позлата, невероятно изографисани тавани, внушение за могъществото на най-голямата по територия империя в историята – реставрацията от преди 22 години е наистина впечатляваща и представя най-доброто от руския стил.

До Големия кремълски дворец е т.нар. Съборен площад. Името идва от руската дума за катедрала и наоколо са събрани няколко златокуполни черкви. Най-забележителен е Архангелският събор, където са останките на някои владетели на империята. В откритото пространство между Големия дворец и Двореца на конгресите са т.нар. Цар Пушка – огромно оръдие и Цар – камбана.

Московското НДК, каквото се надява втората от сградите, е построено през 1961 г. като символ на управлението на Хрушчов в стил соцкласика. Реновиран неотдавна, той заема мястото на някогашната Оръжейна палата. Най-забележителна е концертната зала с 6000 места (нашата Първа на НДК има 3373 места). До нея има и зала за приеми, а във фоайето преди Нова година още от соцвреме се провежда прочутата Кремълска елха, край която се събират хиляди деца от цяла Русия.

Други задължителни места за виждане в Москва са т.нар. Сталински висотки. Това са няколко еднотипни грандиозни здания, които са и забележителности и отлични ориентири, извисяващи се над града. Едното е на Московския държавен университет на Врабчовите хълмове над стадиона, където ще бъде даден старт на Световното първенство по футбол Лужники – „мястото с локвите” в превод, възстановен и представляващ истинско техническо чудо.

Втора знаменита Сталинска висота е зданието на Външното министерство на Москва, наричано в медиите още по името на адреса си „Смоленския площад”. Оттам, от станцията на метрото със същото название, започва най-прочутата улица в Москва. Нарича се „Арбат”, но наричана Стария Арбат, за да се отличи от Новия Арбат – витрина на соца с небостъргачите като отворени книги, отдавна засенчени от зданията на Москва сити, от любимите дискотеки и казина на първите нови руснаци от зората на демокрацията и първите години на Путин. Старият Арбат е съвсем различно място, опоетизирано от неговия дългогодишен обитател Булат Окуджава. Знаем го от прочутите песни от филмите „Беларуската гара” – „Десятий наш десантный батальон”, от „Бялото слънце на пустинята” – „Ваше благородие...” и като виден представител на великото поколение на шестдесятниците, заедно с Евтушенко, Рождественский, Аксьонов – хора, изпълвали 100-хилядни стадиони не с шоу, а с красиви думи.

Доста преди тях на същата улица е живял самият гений на Русия Пушкин. Истински руски феномен. По Арбат има заведения, бутикови хотели, но и хостел, музеи като например оригиналният на телесните наказания или на парфюмерията, легендарния театър на „Вахтангов”, старо кино със стил, сергии на букинисти.

По крайбрежната можете да стигнете до още една велика забележителност на Москва – храма „Христос Спасител”. Той е възстановен по времето на Елцин и представлява наистина мащабно творение на ортодоксалната архитектура. Трудно е да се опише с думи и трябва да се види. За туристите е създадена невероятна възможност да станат дарители срещу скромна сума, срещу което получават красива и калиграфски изписана пред тях на ръка грамота, която прибрали се могат да рамкират и гордо да закачат на стената в офиса си, от което всеки посетител би останал с впечатление, че ако не с Путин, са близки поне с патриарха Кирил.

Сред другите интересни атракции в този град е посещението на впечатляващия тукашен цирк, на галерията „Пушкин”, една от най-богатите галерии в света, недалеч от храма на Христос Спасител. И като споменахме крайбрежната на Москва река, на която катедралата се намира, по нея минават приятни кораби за туристите, които могат да ви отведат в зеленото сърце на парка Горки. Въпросът е да не останете забравени там, както на нас ни се случи. Всъщност, транспортен проблем в този град има само надземно с огромните задръствания, който лесно се решава подземно с невероятната и непрекъснато нарастваща мрежа на московското метро.

Но връщайки се на крайбрежната, се спираме и на още една от Сталинските висотки – хотел „Украина”. Той е забележителен и отвътре, и отвън. И е най-големият хотел в Европа. Руската кухня е много близка до вкуса на българите и не се събира само в купи черен и червен хайвер, полети с водка. Най-елементарни са пирожките – банички с различни пълнежи – доста популярни са с месо и със зеле например. А също пелмените – тестени торбички като равиолите на италианците, пълнени с месо. Или прочутите варенники. По-сложните са пиле „Табака”, московският котлет и есетрата по московски, тортите „Наполеон” и „Кутузов”. Можете да ядете и да не спрете.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ