Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Емблематична яхта на Тито се възражда за нов живот

22 май 2018, 12:12 /Редактор: Таня Тодорова

Пристанище Риека
Сн.: Shutterstock


Десетилетна ръжда покрива корпуса й, обзавеждането в луксозните й салони е изпочупено, мощните й мотори бездействат. Но въпреки всичко на емблематичната яхта, която някога е принадлежала на бившия югославски тоталитарен лидер Йосип Броз Тито, ще бъде вдъхнат нов живот.

Някогашният внушителен кораб, който е бил домакин на холивудски знаменитости и на около 70 световни лидери и е отвел Тито по река Темза за историческа среща с британския премиер Уинстън Чърчил, ще бъде превърнат в плаващ музей.

Корабът, наречен "Галеб" /чайка/, е закотвен в северното адриатическо пристанище Риека. След бурната си история от спускането му в морето през 1938 г., включително две потъвания и провалена покупка от гръцки олигарх, той трябваше да бъде използван за вторични суровини.

Властите в Риека, градът, определен за Европейска столица на културата през 2020 г., решиха обаче да го възстановят напълно с проект за 5,4 милиона евро, който ще започне през 2019 г.

"Галеб" е кораб с много бурна история. Разбира се, най-интересната част от тази история е, когато е принадлежал на президента Йосип Броз Тито", казва кметът на Риека Войко Оберснел.

Решението да се реставрира 5,1-тонното 106-метрово плавателно средство предизвика гняв сред хърватските националисти. Те обвиняват Тито, който управлява комунистическа Югославия 35 години, преди да почине през 1980 г., в тоталитаризъм и принуждаване на Хърватия да се присъедини към бившата федерация от 6 републики, наречена Югославия.

Корабът стана символ на богато документирания живот на Тито сред лукс и разкош. А неговите критици в Хърватия искат той да бъде разрушен.

Оберснел обаче казва, че планът за възстановяването на яхтата ще продължи. "Преди всичко това е наша история и ние не можем да я променим. През този период можем да говорим за добри неща и може би не толкова добри. Но това е нашата история", казва Оберснел.

Разпадащият се кораб е откаран в изолиран док в пристанището с нос, насочен към центъра на Риека, някога скучен пристанищен град, който постепенно се превърна в една от главните туристически дестинации в Хърватия.

"Идеята на възстановяването е да го превърнем в кораб музей, показващ преди всичко неговата история, всички фази на живота му, които са били много и твърде интересни", казва Кристина Павец от Градския музей в Риека, която ръководи проекта.

Някогашните луксозни салони и стълбища са пълни с износени мебели от 60-те години. Скъсани килими и тапети покриват палубите и преградните стени. В личните каюти на Тито огромните гардероби за вратовръзки, обувки и бляскави военни униформи стоят празни, дюшекът на леглото му още е тук, но леглото го няма. На капитанския мостик морските карти са брулени от пролетния бриз, а телеграфът за команди към машинистите стои бездеен.

По времето на Тито корабът е принадлежал на Югославската военноморска академия. След кървавото разпадане на федерацията през 90-те години той първо е закотвен в Черна гора, преди да бъде продаден на Хърватия за 150 000 долара.

Построен в Генуа, Италия, корабът е проектиран за транспорт на тропически плодове от Африка. През Втората световна война нацистите го използват за помощен военен кораб за залагане на мини. Накрая корабът потъва при съюзнически бомбардировки над пристанище Риека към края на войната.

След войната той е напълно възстановен и превърнат в тренировъчен кораб на Югославската военноморска академия. Към него е добавен ВИП сектор, за да може яхтата да служи за луксозна резиденция на Тито при честите му морски пътувания. На него обикновено плавали 200 моряци и 20 ВИП гости, включително и оркестър, който ги забавлявал по време на плаването.

Бившият президент предпочитал яхтата пред пътуването със самолет и я използвал често за пътувания до Африка, Азия, Южна Америка и Европа. Тя става известна през 1953 г., когато Тито отплава за Лондон, за да се срещне с Чърчил и кралица Елизабет Втора като първия комунистически лидер, посетил Великобритания след Втората световна война.

На яхтата са се забавлявали световни лидери като руския Никита Хрушчов, либийския Муамар Кадафи, египетския Гамал Абдел Насър и индийската лидерка Индира Ганди. Тито особено обичал да посреща на яхтата филмови звезди като София Лорен, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, който игра Тито в епичен филм за войната, сниман през 1973 г. в Югославия.

*Асошиейтед прес/БТА

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ