Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

ВАП иска проверка за свободния достъп до морските плажове

23 май 2018, 12:02 /Редактор: Таня Тодорова

Плаж в курорта ”Албена”
Сн.: Shutterstock


Върховната административна прокуратура възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова проверка за законност по спазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщиха от държавното обвинение.

При проверката трябва да се инспектира изпълнението на законови изисквания от рода на това дали е обезпечен свободният достъп до морските плажове, без определяне на такси за това.

Както и дали е осигурена не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите.

Проверката трябва да установи още дали законосъобразно са поставени преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица. Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон, уточняват от прокуратурата.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ