Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Ръст на български туристи по Черноморието

12 юни 2018, 16:45 /Редактор: Таня Тодорова

Варненци и гости на града търсят прохлада в морската вода
Сн.: БТА


Запазване на броя на българите, които ще почиват това лято на нашето море, или с пет-шест на сто ръст спрямо същия период на миналата година прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Според проучване от последните седмици, цитирано от министъра, около 44 процента от българите планират това лято да почиват, като между 1,6 и 1,9 млн. ще изберат почивка на българското Черноморие.

Изключително добре вървят туристически записвания от Германия, Полша, Чехия, Израел, Великобритания, коментира министърът. Към момента ръстовете за това лято се движат между пет и седем процента и толкова се очаква да бъде и общият ръст за годината.

Очаква се отново лидер да бъде германският пазар, където за последните две години има ръст от около 46 на сто, като се очаква с нарастването от тази година той да достигне около 50 процента за последните три години, коментира министърът.

Ръстовете от чешкия пазар са между 15 и 20 процента, за Полша - 47 на сто, Израел - 22 на сто, а Великобритания - 24 на сто. Това означава, че България е с много добро позициониране на всички пазари в Топ-15 като туристическа дестинация, каза Ангелкова.

Министърът изтъкна, че предпочитанията на туристите това лято са към почивки в хотели с 4 и 5 звезди, които за юни и септември вече са 90 на сто пълни, а за юли и август са изцяло заети. Това практически блокира продаването на туристическия ни продукт по отношение на хотелите - четири и пет звезди, заради недостига на такава база, което изисква допълнителни инвестиции за повишаването на категорията й, коментира Ангелкова.

Министър Ангелкова повтори своето разбиране, че къмпингуването като туризъм трябва да се развива, въпросът е къде и как да става това. Тя заяви, че на къмпингуващите трябва да се осигури възможност да практикуват такъв туризъм и то при облекчени условия, където това е възможно. Ангелкова каза, че не смята, че е редно да се къмпингува на пясъка.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ