Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

До Девин и Беден като в сериала Богат – беден

13 юни 2018, 09:39 /Редактор: Калина Петрова

Терасата на ”Персенк”, откъдето се разкрива чудна панорамна гледка към Девин
Сн.: Официална фейсбук страница

Девин вероятно е градът с най-голямо количество луксозни хотели на глава от населението. Иначе общо 31 обекта предлагат настаняване, което си е много. И наистина, мъничкият град още пред портите си посреща с многозвездни комплекси, с тях изобилства и центърът.

Кой се приписва на олигарх, кой на друг, кой на политик, което за туриста вероятно няма огромно значение, но пък си е любопитно. Всички идват заради минералната вода и спа - и уелнес центровете, на които местната индустрия на гостоприемството разчита. Някога на върха на славата беше хотел „Орфей” с големите басейни в двора и беседката с „корона” насред тях. Той се беше прочул покрай сбирките на ДПС и вероятно не е случайно, че по архитектура досущ напомня Боянските сараи.

После тренди стана другият петзвезден хотел в градчето „Персенк”, досами споменатия му конкурент, пак в самия център. Струва си и като спа, и заради заведението на терасата на върха с най-добрата панорама към сърцето на Девин, и заради вътрешния двор сред зеленина.

И третият обект от този бермудски триъгълник – първата хотелска придобивка от веригата на покойния Шарлопов, който направи града бранд с лансирането на едноименната минералната вода, бликаща дори не точно в самия Девин, а наблизо, а после инвестира в стария „паметник” от времената на Балкантурист направи от родопското селище курорт. При това доста популярен. Старата слава от преди десет години се връща, защото пак Шарлопови, но този път вдовицата на предприемача в негова памет, освежиха собствеността, която носи името на града, от която започнаха навремето да градят фамилната си верига, разпростряла се не само у нас, но и в чужбина. Хотелът беше преоткрит преди дни.

Освен да се ходи на спа, да се плажува и да се хапва добре, защото кухнята тук е родопска и е много вкусна, а най-важното е, че се прави от местни, напълно натурални био - и органик продукти, няма много възможности за забавление. В случай, че се чудите накъде да захванете, освен към съседните селца Широка лъка и Гела, към Триградското ждрело и Дяволското гърло (15 км), към областния център Смолян на 40 км или към по-близкото Пампорово, където обаче е скука през лятото(30 км), има и вариант да се качите до село Беден. Неговото име се прочу в цяла България преди дни заради изборните шашми там на предсрочния кметски вот.

Като попадне в Беден, откъдето всъщност идва голямото богатство на Девин – минералната вода, човек много ще се чуди кой вади всичките тези пари за избори, вместо да ги даде за инвестиции в това приказно красиво, но забравено родопско село. То се намира на върха на баира, от него се открива една от най-красивите гледки не само в околността, а сигурно в цялата ни страна. Ала селото отговаря на името си. Можете да се скъсате да снимате поразителни кадри на селските налъми пред малките врати на схлупените къщи пред улици с имена като „Възход” и от този род.

Иначе природата е феноменална. Сигурно ще се сетите за разказаните от нас истории за кипърските села и как местният туризъм чрез специална програма ги е превърнал в съперници на прочутите тоскански. Тук са далече от тая работа. Изобщо сюжетът на разходката от Девин до Беден, си е като къс литература – „колко е близо и колко е далече” по Вазов или „два свята – единият е излишен” по Смирненски. Телевизионно пък онова, което се открива пред очите е нещо като класическата тв сага „Богат – беден”. И не е само игра на думи. Ако искате да се почувствате пътешественици, не избирайте за връщане към Пловдив или София традиционния път през Пампорово, а изберете обратния, покрай язовира в съседство и през задния двор на Тракия, който ще ви изведе чак до Асеновград.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ