Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

800 евро за нощувка в легендарен парижки хотел

11 юли 2018, 08:24 /Редактор: Франс прес/Катя Долмаджан

Eмблематичнияj парижки хотел ”Лутетия”
Сн.: Shutterstock


Емблематичен хотел с богата история, "Лутетия" отваря отново врати на 12 юли, след четири години ремонт, с амбицията да си издейства почетната титла "палас" и да влезе в отбрания кръг на хотелите от високата гама във френската столица. "Лутетия" вече се отличава с уникалните си предимства.

От 1910 година внушителната му фасада в стил арт деко се издига в квартала Сен Жермен де Пре, срещу "Бон марше", на който дължи съществуването си: Маргьорит Бусико, собственичка на първия Централен универсален магазин във френската столица, е инициаторът за построяването на този хотел, за да могат в него да се настаняват доставчици и клиенти от провинцията.

Титаничните дейности по обновяването на хотела от Бел епок, които са погълнали 200 милиона евро, позволиха "да бъдат преоткрити и реставрирани" оригинални фрески, мозайки, витражи и мазилки, за да "да се покаже всичко, което е било историческо и в същото време да бъде създаден един съвременен хотел", подчертава пред АФП Жан-Люк Кусти, генерален директор на "Лутетия".

Според него "залогът е спечелен и "Лутетия" не е изгубила душата си, а един от големите архитектурни успехи на Жан-Мишел Уилмът е проникването на естествената светлина навсякъде".

В четвъртък, 12 юли, хотелът ще посрещне първите си клиенти за последните четири години в обстановка, която е луксозна и в същото време без излишества: коридори от евкалиптово дърво, басейн с дължина 17 метра в успокояваща полусветлина, полилеи в дискретен стил Арт деко и навсякъде бял мрамор: в стаите всяка вана е била изваяна от монолитен блок с тегло 1,9 тона.

Макар че бирарията на шеф Жерар Паседа ще отвори едва през есента, другите ресторанти посрещат още отсега клиенти.
Сред тях е барът "Жозефин", на чиито стени посетителите могат да видят оригиналните фрески, забравени с десетилетия под слоеве боя и различни тапети. Завръщането към светлината е струвало 17 000 часа труд.

Напълно реновиран, в момента хотелът е класифициран като четиризвезден, но започна процедура за получаване на пета звезда, а след това ще се опита да си издейства и престижното название "палас", каквото имат десет хотела в Париж като "Плаза Атене", "Бристол" или "Пенинсюла".

"Лутетия" е "различно предлагане, което няма задължително да ощети другите "палас"-и, коментира Кристиян Мантеи, генерален директор на Atout France, агенция за рекламиране на френския туризъм в чужбина.

Средна цена 800 евро

Мантеи се спира на "дестинацията Левия бряг и Сен Жермен де Пре с обстановка, каквато не може да се види край другите луксозни хотели в Париж. А "Лутетия" привлича и клиентела, която не би предпочела стопроцентово да отседне в някой "палас"."

Според Жан-Люк Кусти "Лутетия" "се отличава много отчетливо с местоположението си", защото другите луксозни хотели се намират на десния бряг на Сена, която разделя френската столица на две. И освен това има "много малка, почти никаква, близкоизточна или руска клиентела, която предпочита "Златния триъгълник" около Шан-з-Елизе.

Миналото на хотела, който от 2010 година е собственост на израелската група Alrov, също е негова отличителна характеристика: по време на Окупацията тук са се помещавали германските разузнавателни служби, "но при освобождаването в хотела са били настанени бежанците от концентрационните лагери, в "Лутетия" са отсядали писатели като Ърнест Хемингуей и Самюъл Бекет, държи да подчерта Кусти.

Когато става дума за цените, "Лутетия" (и неговите 184 стаи и апартаменти) също е "по-достъпен" в сравнение с десния бряг "при средна цена от 800 евро".

Конюнктурата, при която хотелът отново отваря врати, категорично е по-благоприятна за бизнеса, отколкото след атентатите от 2015 година и "Лутетия" има амбицията "до три - четири години да удвои" оборота си, който преди затварянето за ремонта е бил около 30 милиона евро.

Само че освен цифрите, Жан Люк Кусти откроява "емоционалната връзка между клиентите и хотела, който прилича на хотелите на брега на морето, наподобяващи пътнически кораби, с много хубави фасади".
И припомня, че емблемата на "Лутетия" е като на град Париж - лодка, която е връхлитана от вълните, но не потъва.
*Превод: БТА

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ