Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Плажовете около Фукушима отново приемат туристи

23 юли 2018, 13:14 /Редактор: Стоян Гогов

На плажовете около Фукушима е имало и деца

Три японски плажа, съсипани от катастрофата през март 2011 г., отново посрещнаха курортисти.Три японски плажа, съсипани от цунамито и ядрения инцидент през март 2011 г., отново посрещнаха курортисти през уикенда след дългогодишна реконструкция и властите се надяват това да подобри имиджа на региона, предаде Франс прес.

С течение на годините се строяха огромни вълноломи, за да предпазват населението от мощни приливи, и плажовете по североизточното крайбрежие на архипелага един след друг отваряха врати за посетители.

За пръв път обаче става дума за райони, разположени недалеч от силно пострадалата АЕЦ във Фукушима. Възвърнал е например предишния си облик плаж Харагамаобама в град Сома.

"Радвам се, защото преди бедствието животът в Сома винаги е бил свързан с морето", посочва пред АФП Хироюки Ито, генерален секретар на службата по туризма, побързал да разпространи чрез Туитър снимка от събитието.

Вече от години контролните органи не са регистрирали в района повишена радиация, но откриването на плажовете се е забавило заради изграждането на съоръжения за къпещите се, уточнява той.

"И днес, щом потърсиш на "Фукушима" в Гугъл, първо се появяват множество снимки на ядрената централа и други неприятни образи, но животът ни вече се нормализира", уверява Ито с надеждата да привлече туристи в Сома. Отново са отворени и още два плажа по на север, в префектура Мияги.

На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9,1 предизвика цунами, което уби над 18 500 души, и тежка авария в АЕЦ "Фукушима". Реконструкцията на централата далеч не е приключила, а част от региона все още е необитаема, напомня агенцията.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ