Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Равена е последната столица на Римската империя

9 август 2018, 11:26 /Редактор: Калина Петрова

Равена
Сн.: Dir.bg

Равена е един от най-интересните, но най-малко предпочитаните от българските туристи градове в Италия. Макар, че е близо едновременно до Римини, до Венеция, до Болоня, до Ферара. Градът има защо да привлича интереса на туристите. Това все пак е последната столица на Римската империя през 5-и век, а после е византийския град на Апенините, който прави моста между най-големите империи на античността и средновековието.

И най-вече между техните култури, както ще видите, когато разгледате паметниците на Равена и особено невероятните й мозайки, които са световноизвестни.

За улеснение на туристите, всички обекти в града са достъпни с един билет, който струва 9,50 евро. Той може да се купи на входа на всеки обект, като не се чака никъде другаде, освен при централния обект – базиликата Сан Витале и мавзолея в нейния двор. Тя се намира в северния край на центъра. На улицата на някогашните майстори на сребро, където сега всички магазини са сувенирни. Тя завършва с малкия красив парк на паметниците на културата под закрилата на ЮНЕСКО, известни по цял свят с уникалните си и отлично запазени мозайки на императрицата Теодора.

Улицата е пряка на „Кавур” – основната търговска артерия на Равена. Ако свърнете в другия й край вдясно, ще се окажете на централния Пиаца дел Пополо или площад на народа. Той е забележителен с двата паметника и с къщите във венециански стил. Въпреки че е част от региона Емилия – Романя, Равена повече прилича на недалечния град на Ариатика.

Ако от площада тръгнете надолу по „Каироли” в неговия югозападен край, покрай низ от ретро магазинчета и уютни заведения, ще се окажете на улицата „Ричи”. На нея ви препоръчваме да обядвате в класическото заведение „Ка де Вен”. Ресторантът е удивителна смесица от старовремската и модерна архитектура – в единия салон ще видите дървената двуетажна секция с бъчви отгоре, а в другия ще се натъкнете на черква, вплетена в интериора зад огромна стъклена витрина, докато средният салон е образец за италианска енотека, а рисуваните тавани са зашеметяващи. Кухнята е типична за региона на Емилия – Романя, но има и влияния от съседната област Венето. Мястото е просто задължително.

В съседство с прекрасния ресторант е площад „Свети Франциск”, където е и туристическият информационен център. На близкия площад на архиепископията на едно място ще видите 3 от прочутите паметници на Равена – баптистерията на православните и капелата на Свети Адрей, заедно с музея на архиепископията.

Катедралата, нейната прочута кула и малкият храм до тях са разположени в красив малък парк. Ако от площада на народа тръгнете по посока на гарата по типичния за фашисткия период в Италия булевард „Диас”, който ще ви напомни улица Римска в Торино и немалко от този вид, малка пряка вляво ви води до баптистерията на арианите. Малката ротонда – по големина, а и по възраст подобна на нашата „Св. Георги” в двора на президентството – най-старата черква в Европа, е уникална с мозаечния си таван, за който се предполага, че е от времето на варварското управление на Теодорих, наследило Римската империя. Мястото и особено таванът му са наистина твърде впечатляващи.

Дори това да е единственото историческо кътче на Равена, което посещавате, а входът само за него е 1 евро, пак си заслужава. Градът е уникален, защото, без да е на море, той има собствен и при това отличен плаж. Намира се само на десетина километра от центъра и предлага чудесни условия за отдих. Така че Равена, освен фантастичен магнит за културно – историческия туризъм, си е и морски курорт.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ