Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Какво трябва да знаете преди да посетите Малта

9 август 2018, 11:40 /Редактор: Стоян Гогов

Малта
Сн.: Facebook

Малта е островна държава, разположена върху 2 големи и 1 малък остров - Малта, Гозо и Комино.

Най-голям е остров Малта, който е дълъг 27 км и широк 14,5 км, като дължината на бреговата линия е 137 км. Именно тук се намира и столицата Ла Валета.

Населението на Малта е малко над 400 000 души и на практика всеки знае всеки.

Интересен факт е, че Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода.

Всичката тази информация е доста любопитна, но не може да помогне практически на туристите, запътили се към островната страна. Ето кои са нещата, които трябва да имате предвид, когато посещавате Малта:

1. Комари
Със спускането на мрака вие може да бъдете атакувани от множество комари, особено ако се намирате в близост до водата. Комарите в Малта не пренасят никакви опасни болести, но ухапванията им могат да са доста неприятни.

2. Пийте от чешмата
Чешмяната вода в Малта е с много високо качество и определено става за пиене. Вкусът и все пак е запазил някакви солени нотки, тъй като тя се добива от морето, но в общи линии тя е доста пречистена и напълно безопасна за пиене, така че спокойно може да пестите от минерална вода.

3. Евтин транспорт
Автобусите в Малта са много евтини - за 2 евро може да пътувате почти навсякъде. За разлика от София и България, в Малта автобусният билет важи за цели два часа и вие спокойно може да се прекачвате и сменяте автобусите си. Предвид стандартът на живот на малтийците 2 евро са напълно нищо.

4. Безплатно здравеопазване за хора с британски паспорт
Ако ви се наложи да посетите болница и имате британски паспарт, то здравеопазването ще бъде безплатно за вас. Това е така заради договорености между двете страни свързани с обявяването на независимост от Малта, която преди е била английска колония.

5. Опашки
Опашките и навалицата по магазините са честа гледка, така че ако възнамерявате да пазарувате е добре да се заредите с търпение, защото може да ви се наложи да почакате.

6. Разговори на английски
Макар основният език на острова да е малтийският, който спада към групата на семитските езици, то около 90% от населението имат доста добър говорим английски. Втори по популярност е италианският - говорим и разбираем от над 60% от жителите на Малта, а трети - френският със 17 %.

7. Високи температури
Температурите в Малта са доста високи - особено през лятото. През останалото време страната също се радва на горещ климат - през октомври например температурата на водата е над 20°C градуса, а тази на въздуха около 22°C. Всъщност температурата на водата надвишава 20°C от началото на юни до средата или края на ноември. Най-ниска е тя през февруари когато е 16°C. що се отнася за температурата на въздуха - най-студеният месец отново е февруари с температури, които почти никога не падат под 10°C, а сняг вали в най-добрият случай веднъж на 10 години. След написаното до тук едва ли е изненада, че Малта е най-слънчевата страна в Европа.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ