Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Падуа не е само „Целувката на Юда”

10 август 2018, 10:32 /Редактор: Калина Петрова

Падуа
Сн.: Официална фейсбук страница

Преди 715 години богат търговец строи палат и кани вече известния художник Джото да изпише параклиса към двореца му в Падуа. Две години по-късно зографинът е готов, но нито той, нито меценатът му могат и да мечтаят за славата, която общата работа ще им донесе. 

Заради фреската „Целувката на Юда” – малка част от цялата композиция в параклиса, Джото е коронован за баща на Ренесанса – епохата, дала на Италия гении като Леонардо, Микеланджело, Рафаело и цяла плеяда след тях, а покрай това и стотици милиарди евро от туризъм всяка година. Векове наред. 

Днес параклисът е на същото място. Англо-американските бомбардировки по време на Втората световна война, които разрушават някои от най-ценните богатства на Падуа, както става и в София, унищожават двореца, но само засягат капелата. Така днес, последно реставрирана само преди 4 години, черквата, изографисана от Джото е достъпна за туристите. 

Тя се намира на крачки от самия център на града, до прекрасния парк на възловия булевард „Гарибалди”. Влиза се в общ вход, който води и към музейната колекция на Падуа – изключително богата и интересна, впечатляваща с античното стъкло и с римските мозайки, но също със сбирката от египетско изкуство на известен изследовател, родом от града. Пускането в Capella dei Scrovegni става на малки групи на всеки двадесет минути. 

Идеята е да не бъде нарушаван микроклиматът вътре, макар и регулиран от ултрамодерна инсталация. Човек първо минава през чудесния парк на музейния комплекс, разположен досами Арената на Падуа от римско време. После се озовава в павилион от тъмно стъкло, където гледа филм за направата и реставрациите на параклиса. И накрая, влиза вътре. Усещането е неповторимо, мнозина от италианците смятат, че е много по-впечатляващо от попадането в Сикстинската капела и ние можем да се съгласим. 

„Целувката на Юда”, разбира се е истински шедьовър и привлича неудържимо погледа сред различните сцени от живота на Богородица и Исус по стените под невероятно изрисувания свод със синьо небе и звезди. Това е първото реалистично представяне на Христос и светците в живописта и при цялата ни гордост с Боянската църква, за която сме разказвали, Джото многократно надминава нашия неизвестен майстор. Замаяни от видяното, попадате в самия център на Падуа. 

Площадът е красиво озеленен и заобиколен от хармониращи сгради от различни епохи. Вляво е универсалният магазин „Ринашенте”, където всяка неделя, освен през юли и през януари, има големи намаления на високи средни брандове, а по-нататък в същата посока има градска порта от 13 век. 

Напред от площада пък, покрай големия магазин, започва улица „Кавур”. Тя прелива в красивия площад „8 февруари” и виа „Рома” – това е Главната на Падуа с много бутици и по-малко заведения. Едно от тях, разположено на едноименно площадче вдясно, е култовото заведение на града „Педроки”. На неговата тераса човек може да изкара часове на „сладко нищо правене” – любимо нещо на италианците, отпивайки от прекрасното просеко „Джиджо Бисол”.

Регионът Венето, в който се намира Падуа е земята на просекото – само тук пенливото вино може да се нарича по този начин, както шампанското е само от Шампан. Също вдясно от главната е прекрасният „Площад на тревите” – повече дълъг, отколкото широк според специфичния стил на града. Той прелива в най-италианската пиаца, която ще намерите в Падуа със стара голяма църква, кафенета и паркирали малки мотори пред нея – снимките стават като картички. Ако свърнете вляво от него – пряката се пада точно срещу черквата, ще навлезете изведнъж в друг свят. Обленият от слънце и покрит от небе със синьо, което ще намерите само в Италия и само близо до морето, сякаш не е на една ръка разстояние, а на другия край на света. Защото сте попаднали в тясното, криво и тъмно като всяко друго старо еврейско гето на Падуа. В този малък, но интригуващ квартал, интересни са детайлите – стари многовековни орнаментирани врати, лабиринти от колонади. Сега, разбира се, има прекрасни заведения и закътани хотели със скрит лукс за радост на туристите насред мистичното място между двата големи площада и главната улица на града.

Още новини »

Изпрати на приятел




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ