Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Базел – градът на изкуството с безплатен транспорт

10 септември 2018, 13:45 /Редактор: Калина Петрова

Базел
Сн.: Официална фейсбук страница

Започваме поредица от пътеписи – идеална идея за есенна разходка, който условно може да се нарече „Рейнско злато” от Базел, защото искаме да направим мост от предходните маршрути из швейцарските Алпи. Ще говорим за хубава храна и вино на територията на няколко държави. Три от тях са събрани именно в Базел и особено на неговото летище, наречено ЕвроЕрпорт, до което стигат препълнени с по над 200 пътници преки ниско тарифни полета от София. Освен швейцарския град, то обслужва френския Мюлюз и немския Фрайбруг. То е на две крачки от панаира на Базел, който е известен с най-голямото в света изложение за изкуство, което събира 60 000 акредитирани годишно при 40 000 на най-големия кинофорум – фестивала в Кан. И с най-голямото изложение на часовници в света.

И двете събития, освен акредитираните, събират и стотици хиляди посетители. Градът е съвсем близо. Центърът започва от гарата, около която са повечето бюджетни хотели, като напомняме, че Швейцария е единствената държава в Европа, за която не важи златното правило – поне 4 звезди, а и местата за настаняване 3 звезди са отлични. В този град всеки, отседнал в местен хотел, получава безплатно карта за транспорта – а това си е голям бонус при високите цени на билетите в тази държава, както и карта с парола за повсеместния градски уай-фай.

Надолу през малък парк, край който има заведение „Цум Кус” – едно от световните произведения на архитектурата в града стигате до Елизабетинската катедрала. Ние се изумихме, когато видяхме кафене направо в храма и подстригване пред олтара. Надолу можете да слезете към идеалния център покрай сградата на театъра, пред който има езеро с инсталация на съвременното изкуство от Танги, или по улицата на бутиците „Фрайе щрасе”. Ако шопингът не ви е така важен, изберете пътя покрай театъра – сам по себе си впечатляващ с модерната си архитектура и да се озовете на съседния площад „Барфюзелплац”. На него има огромен брой заведения от всякакъв вид и характер.

„Хюгенин” е гранд кафето на града, в съседство с него е барът на изкуствата. До тях е стара черква, преобразувана в градски музей. По диагонал е „Щьокли” – типична кръчма в сграда на 8 века, където препоръчваме да опитате раклет – това е вид сирене, което нарязано на големи парчета се слага на дъното на съда и се пече с малки картофи, пържи се с яйце и се поръсва с малки кръгли мариновани лукчета.

Нагоре от нейната страна на площада се редят много ресторанти. Пак от кръчмата тръгва и улицата „Гербергасе”, също богата на заведения, но и на магазини и сладкарници. Вляво и нагоре поредицата продължава, но с чара на стар град с уникални къщи на векове. Ако не свърнете, а продължите по „улицата на герберите”, стигате до сърцето на Базел – „Пазарския площад”. На него е уникалната богато декорирана сграда на кметството, в червено със златна орнаментика. Сутрин и до ранния следобед отпред са опънати сергии и колички с всякаква стока, включително щендери с базелски наденички, продавани с прекрасния местен хляб, от който препоръчваме онзи с дизайн на розетки. От другата страна на трамвайната линия ще видите интересна кабинка за сладолед в стила на градската железница, а зад нея е най-типичния ресторант на града. До него пък е сладкарницата, където близо 2 века правят друг градски специалитет – бакерай, нещо като руските „пряники".

Надолу по улицата, по която минава трамваят, не след дълго се озовавате до Рейн. Погледнете обаче вляво, където ще видите най-класния хотел на града „Тримата крале” – истински гранд в ретро стил, който осигурява като шатъли за гостите си „Ролс Ройс”-и. По моста над реката Рейн – великият плавателен канал на Европа, впечатление ще направят знамената от двете страни и малък параклис в средата.

По него се стига до т.нар. „малък Базел”. От двете страни на неговия бряг има заведения. Вляво са т.нар. „бюфети” – места за евтино по местните стандарти хапване, а вдясно са стилни ресторанти. На пряката „Райнгасе” ще намерите прекрасни заведения за бюджетни туристи. Истинска кръчма е „Брауерцуит”. Ресторантът е отворен през 1345 г., когато България е управлявана от Иван-Александър, и работи до днес – близо 700 г. по-късно. Правят страхотен гулаш и сервират прекрасна местна бира. До него е друга страхотна кръчма – „Черната мечка”. По-нататък е „Слънце” – традиционен швейцарски ресторант, където най-популярния национален специалитет – разтопеното сирене фондю, в което се топи с късчета хляб, се сервира с черешова ракия. Има го в 4-5 вида. Върви идеално с чаша от местното бяло вино „Баду”, което е чудесно, макар и по-евтино от бирата.

През една пряка ще намерите едно от най-хитовите заведения на Базел – „Фолксхаус”, което има бар, ресторант, хотел и какво ли не на едно място. Всичко е стилно и изискано, има прекрасна градина в традиционен стил. Но е по-скъпо от заведенията на „Райнгасе”. На връщане от „малкия” към „големия” Базел, качете се вляво – веднага след моста – към Стария град. Къщи на 5-6 века, ще ви впечатлят с идеалната си поддръжка и красивите цветни декорации. Основната води право към катедралния площад. Самата черква е впечатляваща, с уникални детайли по фасадата. Старото училище срещу нея, в чиито класни стаи надничате от площада, също си заслужава снимките. Повечето туристи обаче се тълпят на терасата над Рейн зад катедралата, откъдето се открива чудесен изглед.

Ако решите да се върнете в модерния град от другата страна, ще се озовете до изхода от моста „Ветщайн”. Там ще намерите местната галерия за модерно изкуство – едно от произведенията на архитектурата със световно значение. Наоколо, по посока гарата, са двете здания на Банката за международни разплащания. А край жп линията е железният квадрат на Херцог и Де Мойрон – най-известният дует в световната съвременна архитектура. Те са една от гордостите на Базел. Другата е самият крал на тениса Роджър Федерер, който също е от този град, от квартала му Бенинген.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ