Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Колмар e малката Венеция

12 септември 2018, 09:55 /Редактор: Калина Петрова

Колмар
Сн.: Официална фейсбук страница

Коя е евродестинация №3 в Еропа за 2018 г.? Има ли нещо общо между Статуята на свободата, Венеция и Рейн, на който сме посветили поредицата ни от пътеписи тези дни? Отговорът и на двата на пръв поглед несвързани въпроса, е един: Колмар.

Някой вероятно на първо време ще се сети за едноименната спортна марка. Влизането в Колмар е свързано с две прекрасни гледки. Едната е на сградата на префектурата, издържана в парижкия стил на дворците от 19-и век, а срещу нея е приказният парк на града. През септември паркът е и сцена на международния джаз фестивал. Този малък град е столица на провинцията Северен Рейн. Зеленината не е просто красива, тя е отлично поддържана и е изящно декорирана от специални дизайнери, като много малко паркове в света.

Централният фонтан, покритата въртележка в единия край, пространството за джаз между инсталации, представящи Статуята на свободата – това трябва да се види със собствените очи, за да се почувства. Защо Статуята на свободата? В сърцето на Стария Колмар, из който ще ви разходим, е разположена родната къща –  минидворец на човека, който е автор на вероятно на най-прочутата пластика в света. Има я в Ню Йорк и е станала символ на Съединените щати. Има я и насред реката Сена в Париж. Фредерик Огюст Бартолди е роден в богато семейство в Колмар, на две крачки от импозантната катедрала на града, през 1834 г. Точно на 50 години той поставя Статуята на свободата и тя става запазената марка на Ню Йорк. Умира в Париж на 70 години.

Но разходката в Стария град трябва да започне на гърба на красивия местен театър, в изисканата сграда на кметството, където е разположен туристическият център. От него грижливо положени стрелки на всеки кръстопът, както и златисти по тротоарите и алеите, водят посетителите по най-интересните места в града. Целият е обсипан с малки романтични канали, с богато декорирани с цветя мостчета над тях, но частта, която е известна като Малката Венеция е най-красивата. До впечатляващото здание на покрития градски пазар, пред който ще видите да се продават дори агънца. Има кей за гондоли с пеещи лодкари. Наоколо всичко е много цветно. А и много вкусно, защото е пълно с уютни малки заведения и работилници за бисквити, от които се носят прекрасни ухания, свързващи се с ароматите на цветята. Истинско удоволствие е човек да се лута нагоре – надолу покрай каналите и да разгледа продукцията, която продават местните занаятчии. Независимо дали ще е ризлинг от прочутите винари, бисквита от не по-малко известните сладкари, салам от месарите и т.н. Франция от най-добрата страна насред пейзаж от къщички в стила на немската готика. Истинско „Рейнско злато”.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ