Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Созопол е най-старият ни град, ето какво не знаете за него

21 септември 2018, 10:09 /Редактор: Калина Петрова

Музеят в Созопол
Сн.: Bulphoto

Созопол е хубав по всяко време на годината и затова решихме в нашите есенни патриотични дестинации около Деня на независимостта да му обърнем специално внимание. Няма да говорим за Харманите и централния плаж, за Аполония и пристанището – това всеки го знае. Освен Созопол през лятото, има Созопол през циганското лято, когато могат да бъдат разгледани неща, които остават в сянката на курорта.

Докато Пловдив се нарича „най-стар град в България”, а София му оспорва това, последните археологически разкопки доказват, че Созопол е по-античен и от двата конкурента. Датира от преди 7500 г.. Основан е като град – полис, от поета Анаксимандър 7 в. Преди Рождество Христово, и затова е наричан в древността Аполония по името на бога – закрилник на изкуствата. Той остава гръцки дълги векове, както и столица на цяла тяхна митрополия за цялото Черноморие, където колониите им са от Дионисополис или Балчик на север до крайния ни юг. Заради това тук има мощи на Свети Йоан Кръстител. Както и цели 5 градски манастира.

Българи се заселват тук чак през 9-и век, цели две столетия след основаването на нашата държава, най-вероятно приети след покръстването от княз Борис. Дошли в богатия град – тази дори по онова време прастара гръцка колония, надживяла с векове легендарната Елада на поетите и философите, Созопол смайва пришълците с най-високата крепостна стена по нашите земи в онази епоха – 7 метра. И с причудливата си черква от 6 век. Днес техните останки могат да бъдат видени по крайбрежието.

Туристите обикновено посещават заведенията и не им остава време за музея през активния сезон, циганското лято дава възможност да бъдат видени някои наистина уникални неща. Освен изкуство, там може да видите и най-старата флейта в света. 
Аполон е сред покровителите на игрите и то не само на артистичните. Сигурно ще ви бъде забавно да видите зарове и да се убедите, че още преди 7000 г. хората тук са обичали хазарта. Освен това ще зърнете и детски играчки от същата епоха – 5000 г. преди Христа. Дамите ще оценят великолепната керамика, която няма да намерите в никой друг наш музей.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ