Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Разходка с лодка до Братислава

11 октомври 2018, 12:26 /Редактор: Калина Петрова

Братислава
Сн.: Shutterstock

До Братислава най-удобно е да стигнете със самолет от София, но и с кола ще ви отнеме около 8 часа. Ако имате дълъг уикенд във Виена обаче можете да се озовете в столицата на Словакия по най-интригуващия начин от всички.

В самия център на имперската столица, недалеч от единия край на нейния прочут Ринг, на две крачки и от „Шведенплац”, откъдето сте съвсем наблизо до сърцето на Виена – катедралата „Свети Стефан” по улица, пълна с бюджетни заведения и магазини, е пристанът, откъдето тръгва разходката с лодка до главния град на някогашната колония. Атракционното корабче ще ви отведе направо в центъра на Братислава, докато пиете най-знаменитото тукашно кафе – „виенски меланж”, хапнете торта, щрудел или пък шницел на борда. Разходката с лодка става доста по-бавно, отколкото пристигането с автомобил.

С кола от центъра на Виена продължавате само напред, вливате се в магистралата покрай летището и аутлет-градчето Парндорф, за което сме ви разказвали, покрай красиво езеро и след малко движение вляво, минавате виртуалната граница и скоро се озовавате край известния заради футболния си клуб панелен квартал на Братислава – „Петржалка”. Той е доста по-добре поддържан и е хармонично, включително и по багри, саниран от родните си аналози.

След около час пътешествие от центъра на Виена, пътят ви води там, където бихте се озовали и с корабчето – в центъра на комшийската до нея столица. Реката Дунав разделя Братислава на две – вдясно е новият град със стъклените фасади на офисните и търговските центрове. Вляво е старият град с неговия бароков чар, заради който понякога наричат някогашната регионална, а днес национална столица „малка Виена”. Някогашната империя на Хабсбургите е оставила своя архитектурен отпечатък завинаги по земите, които е владяла точно до преди век, когато се разпада след Първата световна война. Тогава днешна Словакия влиза в състава на съюзната държава Чехословакия със столица Прага, от която се отделя веднага след падането на Берлинската стена.

До стария град стигате по мост, обикаляте го, за да намерите удобно място за паркиране и вече пеш влизате в уютния ретро център. Той е чудесен за разходка с класическите заведения и с неголемите магазини. Цените, разбира се, може би са с една идея по-ниски от виенските, но особено храната е по-скъпа, отколкото в София. Затова пък ще се изненадате приятно. Защото ще намерите в немалко ресторанти в листата на салатите, които предлагат нашата „Шопска” – спомен за „Балкантурист”, който всъщност създава и налага този български кулинарен бранд, популярен в немалко европейски страни – от Словакия до Словения и от Полша до Хърватия.

От същата епоха са и някои от ресторантите тук, особено „старинните”. Соцът лъха от грамадните дебели менюта, ретро картинките с ястията им и угрижените келнери. Словашката кухня няма нещо твърде типично и това е съвсем нормално – все пак държавата съществува самостоятелно по-малко от три десетилетия. Специално наминете през гранд кафето на централния площад, където няма да намерите споменатия вече виенски меланж, но ако си вземете мляко с какао със сигурност ще останете доволни и ще се сгреете приятно след разходката в есенна Братислава.

Мънички забележителности по нейните улици в сърцето на града са малките пластики, които са на различни места, сякаш „разхвърляни” без цел и посока, за да развеселят пространството и да забавляват разхождащите се. Главна забележителност на града, разбира се, е замъкът на хълма, който беше домакин на местното европредседателство. Прекрасна е сградата на националния театър и площадът недалеч от него с някои от най-добрите и най-изисканите хотели и заведения в града от едната страна и бреговете на реката в противоположната посока.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ