Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Антимовото крило в Троянския манастир отвори врати (снимки)

15 октомври 2018, 10:35 /Редактор: Лилия Чалева

Троянският манастир
Сн.: Shutterstock

След повече от 180 години днес отваря врати за нов поклонически живот напълно обновено и реставрирано най-старото Антимово крило в Троянската света обител.
За по-малко от година след като правителството отпусна 500 000 лева за ремонта и възстановяването в автентичния му вид днес Антимовото крило отваря врати, разказа за БТА игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.

Проектът, по който бе извършен ремонтът и реставрацията, бе одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство. Дейностите бяха насочени предимно към реставрацията, тъй като идеята ни бе да се съхрани автентичността му, обясни епископ Сионий.

Антимовото крило днес придоби някогашния си достолепен вид, запази своята автентичност, и така го оставяме на бъдещите поколения, отбеляза игуменът на Троянския манастир. Крилото е най-старата част на обителта и от години стоеше затворено поради опасност от пропадане. При разчистването на крилото се установи, че има доста компрометирани части, които подменихме и ремонтирахме, разказа епископ Сионий.

При ремонтните дейности бе намерено скривалище, в което се влиза през врата на шкаф. В него могат да се поберат двама човека и има формата на малка тайна стаичка. То е възстановено в автентичния му вид и днес може да се види от всички миряни и посетители на манастира.

С възстановяване на най-старото крило на манастира - Антимовото, все по близо сме ние братята на Троянската света обител до идеята "манастирите да се доближават до представата ни за рая". Затова и се стремя Троянската света обител да е такова място, посочи епископ Сионий.

Нови находки променят историята на Троянски манастир >>


Антимовото крило е построено от архимандрит Антим през 1835 г. при игуменството на архимандрит Партений. Крилото, което е най-представителното, е служило за приемане на високопоставените и достопочитаеми гости на светата обител векове наред, припомня историята епископ Сионий. Незабравими от тях, оставили трайна следа в историята на манастира, са: Блаженопочиналите български екзарси Антим и Йосиф, Макариополският епископ Иларион, Старозагорският митрополит Методий Кусев, Охридско-Пловдивския митрополит Натанаил. Сред пребивавалите в Антимовото крило са и йеродякон Игнатий (Васил Левски), Панайот Волов и множество други бележити български духовници и възрожденци. По време на Руско-Турската освободителна война игуменът на манастира архимандрит Макарий предоставя Антимовното крило за щаб квартира на руския офицер генерал Карцов.

В Антимовото крило братството на манастира е посрещало българския цар Фердинанд, благоверните български царе и мнозина бележити български политици и общественици. За тях монашеството пази много спомени и разказва за поколенията поучителни манастирски истории.

Днес в запазените в автентичния си вид монашески килии могат да се видят портретите на много от монасите, духовници, политици, с които е свързано името на Троянския манастир. Антимовото крило пази много тайни и в него могат да се видят запазени уникални предмети, икони и съоръжение на повече от век и половина - "Октагон" (Осмостен), разказа епископ Сионий. Това е помещение, в което монаси са преписвали книги и различни ръкописи, извършвали са калиграфски дейности.

Тук са създадени и преписани редица богослужебни книги, които днес се пазят като образци на калиграфското изкуство в книгохранилницата на Троянската света обител. Антимовото крило е свързано с параклиса на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и е характерна и неразделна част от комплекса на Троянския манастир, каза епископ Сионий.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ