Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Перник е на 12 века, крие много история и малко Холивуд

19 октомври 2018, 13:10 /Редактор: Калина Петрова

Крепостта Кракра
Сн.: Shutterstock

Перник е интересен не само покрай прочутия си зимен кукерски карнавал, познат още като „Сурва”, но и през тази симпатична есен. Можете да наминете оттам за празника му 19 октомври, който е повод не за три, а за четири дни, през които „яли, пили и се веселили”.

Докато звезди от България и Сърбия пеят, централната градска зона ще бъде арена и на фестивал на скарата. Сигурно ще се изненадате, но градът е основан през Девети век – преди дванадесет столетия. И оттогава все носи името Перник, с десетина години прекъсване по времето на соца, когато го наричат Димитрово веднага след смъртта на „вожда и учителя на българския народ”, роден в недалечното село Ковачевица.

Това е най-големият град в цяла Западна България, ако не броим столицата София, в чиято орбита винаги е бил. Иначе животът по тези земи датира поне от 8 хилядолетия. В центъра му няма къде да се настаните, тъй като хотелът с името на реката Струма, която протича през него, е в ремонт. Наоколо, освен софийските планини Витоша и Люлин, е и местната Голо Бърдо. Паркът, който тръгва от централния площад и се качва нагоре по възвишенията до Обединения детски комплекс и стадиона на известния с твърдостта си футболен клуб „Миньор”, е в полите на планината и затова е прекрасен и много зелен – не го очаквахте от Перник, нали!

На върха пък е крепостта Кракра по името на местния владетел от края на Първото българско царство. Той последен се съпротивлява на византийците след падането на държавата, основана от Аспарух. За нея в момента преговаряме с Македония дали пък да не наречем Самуилово царство. Две години след смъртта на царя, Кракра устоява на 3-месечна обсада от Василий Българоубиец, който 12 лета по-рано е спрял да не превземе тогавашния Средец, днешна София. През следващата 1017 г. той дори опитва да освободи земите чак до Дунав и да стане цар, но година по-късно – точно преди хилядолетие, със смъртта на сина на Самуил – Иван Владислав, се подчинява на византийския император, заедно с Перник и другите владени от него 35 крепости. Тукашната беше възстановена преди няколко години и стана повод за шеги и закачки заради качеството на ремонта и използвания стиропор, но и туристически магнит за десетки хиляди посетители.

Още 5 години преди Освобождението Перник става миньорски център – първият у нас, а неговата гара и жп линията до София е изградена с участието на самия народен поет Иван Вазов. Сега най-голямата забележителност на града е възстановеният след пожар Дворец на културата в неокласически стил, изграден преди 61 години по проект на съветския архитект Дубовик. През последните години той е използван и за декор на холивудски продукции, в това число най-скъпата, снимана у нас – „Черна далия” на Браян де Палма с носителката на два „Оскара” Хилари Суонк. Пред сградата, разположена точно до парка с крепостта на върха, са градските фонтани.

От тях започва местното ларго между хотела в ремонт и катедралата с паметника на миньора, както и най-високата сграда в Перник - ремонтираната областна администрация. Това е пешеходна зона – просторна и добре направена, където можете да седнете и навън и да се радвате на есента, докато ви сервират от някое от заведенията наоколо. Цените са доста по-ниски от софийските, включително и в най-хитовите заведения на града.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ