Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Наплив към единствения турски град под закрила на ЮНЕСКО

8 ноември 2018, 12:15 /Редактор: Лилия Чалева

Единственият турски град, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, Сафранболу в окръг Карабюк
Сн.: Wikipedia

Единственият турски град, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, Сафранболу в окръг Карабюк се радва на засилен туристически поток през цялата година. През първите десет месеца на 2018 г. градът е бил посетен от над 1,2 млн. туристи от около 74 страни.

Особено силен е туристическият поток от Далечния изток. Над 40 хиляди туристи от Китай са посетили града от началото на тази година, следват туристите от Тайван, Япония, Тайланд, Индонезия и Сингапур.

Засилен е интересът и на посетителите от САЩ, Саудитска Арабия и Германия, отбелязват от областната Дирекция за туризъм и култура.

Сафранболу е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е сред 20-те най-добре запазени градове в света. Забележителен е със своите къщи с чардаци, построени в османски архитектурен стил, които придават на града невероятна живописност. С калдъръмените си улички, улични чешми, хамами, мостове и джамии, които съхраняват османската архитектура, бит и обичаи, Сафранболу е като музей на открито.

В града се произвежда и най-сладкият турски деликатес - локумът, запазена марка на Турция, в най-различни разновидности. Районът се слави и с растението шафран (шафранов минзухар, Crocus sativus), откъдето произхожда и името Сафранболу. Шафранът е известен и като "червено злато", тъй като е смятан за най-скъпото растение в света. Ползва се като подправка в кулинарията, включително и при производството на локуми.

Сафранболу е побратимен с българския град Несебър, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ