Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Градините на Кенсингтън или спомена за Даяна

13 ноември 2018, 10:39 /Редактор: Калина Петрова

Парка Кенгсингтън и паметника на кралица Виктория
Сн.: Shutterstock

Няма нищо по-добро за правене в лондонската сутрин, особено ако е съботна или неделна, от това да навлезете в частната улица „Кенсингтън палас гардънс” на път за прекрасните градини, на които е кръстена. По нея ще ви пуснат само пеш през специалните порти. Някога са я наричали „Пътя на кралицата”, а днес е известна сред лондончани като „милиардерската”.

Ще видите домовете на някои от най-богатите хора в света. Къщите тук струват от 50 млн. лв. до над 330 млн. лв. всяка. Сред обитателите беше легендарната фамилия Ротшлид, продала дома си. Най-скъпата 3-етажна резиденция е на саудитски принц, дал за нея равностойността на 1/3 милиард лева, за да има по-скъпо убежище от друг коронован милиардер с адрес тук – султана на Бруней. Тук е гнездото с 12 спални на най-богатия британец Лакшми Митал, чийто брат държеше Кремиковци. Резиденция има Роман Абрамович и други милиардери от Москва като Леонид Блаватник, а също руският посланик.

В съседство на същата улица живееха и самите Бекъмови. Така бяха комшии на принц Уилиям и съпругата му Кейт, които действително обитават двореца Кенсингтън, разположен досами пътната артерия. Преди да се оженят и да се преселят в малкия палат, облицован с червени декоративни тухли, години наред зданието стоеше празно като призрак. От развода си с престолонаследника Чарлз до смъртта си през 1997 г. в двореца Кенсингът живееше лейди Даяна. Днес паметта й е почетена с мемориален фонтан, който разделя парка Кенсингтън от Хайд парк. А също със специална алея, с градина в самия дворец, която беше открита миналата година, както и с площадка за игри на децата, забележителна с големия дървен кораб, изграден за атракция на малките туристи.

Веднага ще ви направи впечатление, че за разлика от нашата Борисова градина, с която може да се сравнява по много показатели, в този парк пейките не са разположени с гръб към зелените поляни, а с лице към тях, което всъщност е и доста по-логично, нищо че по нашите представи е наопаки. Можете да прекарате часове седнали и загледани например в естественото, за разлика от нашето изкуствено, езеро с патета. Не ги бъркайте с увековечените в книгата и филма „Мисия Лондон”, защото кралските патки са в парка „Сейнт Джеймс” до Бъкингамския дворец в другия край на лондонския център. Всъщност, не е ясно защо авторът Алек Попов слага точно тях във фризера на българското посолство в знаменитата си история, при положение, че нашето представителство е в Кенсингтън – доста по-близо до този парк.

Любимо място на туристите в градините Кенсингтън е мемориалът на принц Албърт, съпруг на кралица Виктория и прачичо на нашия Симеон Втори. Според някои версии той може да е бил Джак Изкормвача, но в паметта на британците представителят на рода Сакс-Кобург-Гота е обичан и уважаван. На него е кръстена и разположената срещу паметника и световноизвестна „Роял Албърт Хол”, типична с овалната си форма и великите концерти, на които е била домакин. Надолу от нея пък, отново срещу градините, започва алея с много прочути музеи и квартала Кенсингтън, който е един от най-предпочитаните в британската столица.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ