Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

13 ноември 2018, 13:00 /Редактор: Лилия Чалева

Древно селище в пустинята Атакама в Чили
Сн.: Shutterstock

Чилийски учени установиха какво е предназначението на археоложките комплекси Тулан-52 и Тулан-54, които се оказаха церемониални центрове от неолита, съобщи Физ.орг.

По-рано се смяташе, че комплексите са били временни селища на ловци и събирачи на плодове, които водели полуномадски начин на живот, но резултатите от новото изследване показват, че хората по онова време имали сложни социални взаимоотношения.

Каменните съоръжения Тулан-52 и Тулан-54 се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. Тулан-52 бил построен около 5000 години след изграждането на Тулан-54. Предполагаше се, че двете съоръжения били използвани като селища и места за извършване на ритуални обреди от 1110-900 г. пр. Христа до 360-550 г.

Сега специалистите обаче заключиха, че Тулан-54 и Тулан-52 никога не са били използвани като места за живеене, а единствено като церемониални центрове. В комплексите били открити много артефакти, използвани за обреди, но не и следи от заселване. Археолозите попаднали на позлатени глави на лешояди и хаванчета, които били използвани за приготвяне на пигменти и обработка на растения, съдържащи халюциногени.

Освен това били открити костите на повече от 20 деца. По мнението на учените, между двата комплекса има сходства, които навеждат на мисълта, че при построяването им се е прибягнало до изискващи участието на много хора методи. Освен това при изграждането на Тулан-52 са използвани животни от семейството на камилите за транспортиране на материали, включително метали.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ