Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

19 градини правят парка на двореца Хофбург

15 ноември 2018, 11:19 /Редактор: Калина Петрова

Хофбург
Сн.: Официална фейсбук страница

Парк, създаден от 19 градини. Това е зеленият пояс около двореца Хофбург в сърцето на австрийската столица. Виенчани скромно го наричат понякога просто Градската градина, сякаш взели идеята от софиянците.

Паркът започва от световноизвестното здание на операта и, заобиколен от Ринга – прочутия булеварден пръстен около сърцето на Виена, стига до Бургтеатър, прочутото кафене „Ландтман” и не по-малко популярните сгради на университета и на кметството на великия имперски град, който седем години поред е определян за най-добър за живеене в целия свят. Най-красивият начин да влезете в парка е от най-скъпата улица на Австрия – „Колмаркт”, за която сме писали, от ъгъла й с прекрасната, тиха и изискана „Херенгасе” и пиацата на каретите, които общината по странни причини реши скоро да спре от движение, да преминете през дворцовата арка.

Оттам попадате във вътрешния двор на комплекса на палата, където сега са канцелариите на австрийския президент и нищо чудно, без никакво притеснение с охрани и пилотиращи кортежи, покрай вас да премине и да спре лимузината на гостуващ чужд държавен глава, както на нас ни се случи да зърнем пристигането на катарския емир.

Входът, неголям на фона на цялата помпозност на комплекса от сгради, ви се пада вляво, а вдясно е някогашната придворна сладкарница, откъдето можете да си купите оригиналния пълнеж за прочутия виенски щрудел. Продължавате все напред и попадате на огромния площад, който свързва двореца и парка. Основните му забележителности са вдясно. Ще видите специалния кът от градините, посветен на императрицата Сиси, която научи Централна и Източна Европа да се къпе и откри плажовете на Адриатика и Балканите за Запада.

По-надолу по посока на Ринга е частта, известна като „Фолксгарден”. Освен бирена градина, в рамките на този дял от парка има феноменална ретро танцова площадка със специално осветление и подредени амфитеатрално места в двора, както и с прекрасен павилион, където се подслоняват купонджиите, когато времето не позволява да се забавляват навън. В центъра на парка има розариум, приятни алеи, после се пресича главната асфалтова алея, която за разлика от останалите се използва и от автомобили, освен от хора и карети. По нея влизат делегатите на множеството конференции, провеждани в най-импозантното от зданията на Хофбург, известна и като дворец на конгресите. Оттам най-често е входът и за най-прочутите балове от календара на Виена, които са световни събития.

Нататък паркът се стеснява заради завоя на Ринга, от чийто друг „бряг” е импозантният парламент на федералната република Австрия. Покрай музея, който е обърнат странично на главната улица, навлизате във вероятно най-зелената част от градините на Хофбург. На терасата над тях е разположена уникалната палмова градина, побрана в стъклен павилион. „Бурггартен паркхаус” е един от символите на Виена и нейния любим архитектурен Югендстил, известен още като Сецесион и бележещ най-креативния, най-значимия и най-богатия период или по-добре казано – епоха в този царствен град. Но също така и на прочутата кафе култура на австрийската столица. Изумителната стъклена постройка заема 2 декара площ, сред които е разположена удивителна колекция от тропическа и екваториална растителност, както и сбирка от невероятни пеперуди. Проектът е на 117 години и негов автор е Фридрих Оман. Първоначално играе ролята на ботаническа градина на императорското семейство.

Хабсбургите обитават построеният от тях преди 750 години и дострояван през столетията Хофбург точно допреди век, когато се разпада империята като резултат от края на световна война, чиито 100 години светът отбелязва на 11 ноември. Както споменахме, Палменхаус е и символ на кафе културата на Виена. Освен типичния меланж и любимите сладкиши, там се сервира класическа австрийска кухня, даже може да се каже австроунгарска – от гулаша до шницела. Щом обядвате или вечеряте на това култово място, лесно ще намерите изхода от парка и комплекса Хофбург покрай известния музей Албертина. От него сте на две крачки до прочутия с тортите и грандиозността си хотел „Сахер”, който вече сме посещавали в нашите пътеписи, а той пък е на гърба на легендарната виенска опера.

От тях започва главната улица на австрийската столица „Кертнерщрасе”. Покрай изхода на парка минава „Новопазарската улица”, която върви успоредно на стъргалото, която е по-изискана, широка в началото и стесняваща се след легендарната сладкарница „Оберлаа”, за да изведе гостите на Виена до пешеходната „Грабен” с митичния магазин „Ева Браун” на ъгъла, та и покрай кафенето „Хавелка”, което е доста популярно.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ