Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Нещо повече за фестивалния туризъм у нас (снимки)

15 ноември 2018, 15:36 /Редактор: Лилия Чалева

Кукер на фестивала Сурва в Перник
Сн.: Bulphoto

Приблизително 3 000 са фестивалите в България, като всяка година празничният календар се допълва от нови или изчезват досегашни, според данни на клъстер "Фестивалите в България".

Общ пътеводител на фестивалните събития в страната все още липсва, а отделни сайтове и организации се опитват да подредят част от празничните традиции или появяващите се нови инициативи.

Фестивалният създава устойчиви форми на туризъм, той не само пълни хотелите, но и открива възможности за развитие на местния поминък, коментира Антония Титянова от "Фестивалите в България" пред БТА. Според нея календарът на клъстера търси равнопоставеност между най-малките фестивали и големите утвърдени празници.

Фестивалите и съборите в Родопите са съпътстващият туристически продукт, който довежда туристи в по-слабите сезони, когато липсват атракции, е мнението на Снежана Орлова, преподавател по туризъм. Златоград е добрият пример за създаване на нови фест традиции, поддържащи целогодишен туристически поток - празници на кафето, на чевермето, Балканска скариада, Трифониада, "Един пазарен ден", Делюви тържества.

Палитрата на фестивалите

Палитрата на фестивалите все повече се разнообразява, българинът започва да се учи, че това е много добър модел да се привличат туристи към региона, допълва Титянова. Превръщайки местен обичай или традиционно блюдо в повод да се празнува, много малки селища успяват да привлекат посетители и туристи, надхвърлящи неколкократно населението на региона домакин. Във фест календара могат да се видят от странни по-странни празници, разчитащи на специализирана публика и ценители.

Виртуалният гид сред фестивалите открива Празник на шопската спържа и суджука, на картофа, на кестена, на райската ябълка, на смилянския фасул, Айляк парад, Международен фестивал на ледените фигури, "Греяна магия", "Лютеницотерапия", "Кукурузени усмивки" и др. Последователите на максимата "In vino veritas" имат още десетки поводи за празничен тост - Фестивал на виното "Дефиле на младото вино", Празник на пелина, Фестивал Хляб и Вино, Празник на младото червено вино, Арт салон "Любов и вино", Sofia Wine Spirit Fest, Фестивал на мелнишкото вино "Златен грозд", Дионисиеви празници "Калето", Международно изложение "Фестивал на виното и храната", Фестивал на виното Розе - Rose Wine Expo, Фестивал на виното и културното наследство "Августиада", Фестивал на рибата и виното.

Вижте снимки от фестивали у нас >>

Празникът на тиквата в Севлиево се доказва според Титянова като устойчив, добре организиран фестивал. Тя откроява историческите фестивали с възстановки сред новите, радващи се на интерес прояви. Сериозен поток от посетители привличат също кулинарните и фолклорни празници. Миндя Рок Фест доказва според представителите на клъстера, че успехът на фестивалите и празниците се крепи на енергията на креативни и предприемчиви организатори. В списъка с устойчиви фестивали все повече се открояват интересни събития в малки градчета и селца, разгърнати от инициативни екипи и най-често от местните читалища.
В дните около традиционния кукерски Песпонеделник в Широка лъка или Роженския събор, всички хотели в района са заети, а резервациите приключват месеци преди това, обясняват хотелиери.

Български традиции във фестивали зад граница

Българските традиции се пренасят и във фестивали зад граница, организирани от космополитни българи. В клъстера проследяват проведения през октомври фест на българите във Валенсия. От тази есен е и информацията за българи, спечелили със светлинна композиция най-голямата награда на фестивал в Берлин.

Целогодишно в страната се провеждат специализирани събития, привличащи определена публика - в областта на колите, моторите, туризма и др. В Сопот всяка година пристигат парапланеристи от цял свят, напомняйки за ято птици, обясняват от "Фестивалите в България".

Фестивалите са начин да се привлече публика към дадена дестинация и хората да съпреживеят определена културна среда, според представители на клъстера. Експертите по празничния маркетинг допълват, че възпитаването на усет към фестивалния туризъм трябва да продължи в посока единна рекламна стратегия.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ