Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Тюйлери е галерия на открито

16 ноември 2018, 14:18 /Редактор: Калина Петрова

Тюйлери
Сн.: Официална фейсбук страница

Една приятна разходка по „Шанз Елизе” задължително завършва с пресичане на градината Тюйлери. Всъщност това е доста голям парк, чиито входни порти са поставени на най-красивия площад на Париж – „Конкорд”.

От лявата ви страна, при края на успоредната на градината улица „Риволи” е разположен гранд хотелът „Крийон”. Отдясно пък е сградата на Националното събрание, свързана с площада посредством мост над река Сена. От него можете да направите страхотни снимки на следващия мост, наричан Александров по името на руския император, а панорамата стига чак до Айфеловата кула. От другата страна можете да се щракнете на фона на Лувъра и Мюзе д’Орсе от двата бряга. Музеят е парижката галерия, където ще видите картините на най-прочутите парижки художници – хората направили френската столица Град на светлината, независимо откъде са дошли в нея. Изложени са най-добрите неща на Ван Гог, Матис, Гоген, Сезан, Моне, Мане и посещението си заслужава, както и кафенето при уникалния прозорец като розетка на някогашната гара. Той е съвсем близо до моста, от който започва световноизвестният булевард „Сен Жермен” – символът на левия бряг на Сена – любимото място за живот на богатите и на артистите с „Кафе де флор” и другите култови заведения.

Но ние се връщаме обратно от моста до портата на Тюйлери точно зад изключително високото виенско колело, което се вижда още от Триумфалната арка и по целия велик булевард „Шанз Елизе”. Голяма част от днешната градина е била заета от импозантното здание на дворец. Той е разрушен от Парижката комуна през 1871 г., когато е бил на малко повече от три века. На терена сега се простира прекрасният парк, застлан от площад „Конкорд” до „Лувъра” изцяло с пясък. Идеята за парка е на прочутата кралица Катерина Медичи, която пренася италианския финес на прочутата си и приказно богата флорентинска фамилия във френския двор. Тя се мести в Тюйлери, когато овдовява, като по време на 5-те години на строежа, обитава Лувъра. По нейния план градината трябвало да бъде половин километър дълга и триста метра широка. Пак Медичи оформя планово шестте основни алеи. Така създава най-красивата градина на Париж, каквато си остава и до днес.

Следващият владетел, който посвещава много от времето си на развиването на парка е самият Крал – Слънце Луи Четиринадесети, чийто паметник има днес в нея. Идеите му са претворени от неговия гениален градинар Андре Льо Нотр. Нямало е как величеството да знае, че неговият собствен внук Луи Шестандесети и по-популярната му съпруга Мария – Антоанета ще бъдат върнати от любимия му Версай в Тюйлери след Великата френска революция на практика под домашен арест. Дворецът става затвор, а градината – единственото място, където кралското семейство може да подиша въздух. След обезглавяването му, Тюйлери става народна градина.

Редизайнът й е поверен на класика на изобразителното изкуство Жак – Луи Давид. Именно негова и на зет му Огюст, е идеята за класическите и монументални орнаменти, които обграждат алеите и широките отворени пространства на парка, както и изваждането на статуи от дворцовите кралски колекции на открито в градината. Това е голяма радост за Наполеон, когато се нанася като император в двореца Тюйлери. Той осакатява парка като прокарва възловия за днешен Париж булевард „Риволи” покрай градината и Лувъра.

Следващият владетел, който посвещава сили и енергия на парка е дядото на нашия цар Фердинанд – Луи Филип, от когото внукът му наследява любовта към ботаниката и пеперудите. След Парижката комуна, която унищожава двореца и оставя парка в руини, парижани го стягат чак за Вторите олимпийски игри, на които са домакини през 1900 г. Тюйлери е арена на състезанията по фехтовка. Друга спортна светиня – кортовете в градината, обаче е превърната между двете световни войни по-късно галерия, където е изложена цялата серия с лилии на Моне, позната още като Оранжерията. Тюйлери днес е това, което е оформено преди повече от век, включително характерните за градината столове вместо типичните за другите паркове пейки и цялата останала впечатляваща декорация на екстериора.

Любител на грандиозните проекти и желаещ да остави отпечатъка си върху Париж, президентът Митеран прави от парка предверие на Лувъра, в чийто двор поставя и спорната и до днес пирамида от стъкло. Той включва градината Тюйлери в лъча, който мислено прокарва от любимия му модерен район Дефанс, през Триумфалната арка, „Шанз Елизе”, „Конкорд” с обелиска, пренесен от Наполеон чак от Египет, и до Лувъра – права линия, събрала най-забележителните места в Града на светлината. Нещо, което имаме и в София в зоната на жълтите павета – от Западната порта до Борисовата градина, но не го осмисляме.

Неговият наследник на поста Жак Ширак е автор на идеята Тюйлери да стане изложбен салон на открито – „пленер”, в който са изложени гениални творби на скулптори – от Роден до Хенри Мур и Джакомети. Фантастична идея за туристите, които не обичат да губят времето си в този приказен град, влизайки на закрито. За тях има и специални безплатни турове, които им разкриват всичко за изкуството, разположено и дишащо напълно естествено в този уникален парк. Парижани се шегуват, че вероятно изкуството замества дърветата в парка, които са изненадващо малко за градска градина, каквато е ролята на зелената площ за френската столица. Прочутите кафенета обаче компенсират за любителите на местната култура липсата на висока растителност.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ