Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Японската градина в Монако е най-новата и най-дзен

20 ноември 2018, 11:25 /Редактор: Калина Петрова

Японската градина в Монако
Сн.: Официална фейсбук страница

Ако вземете удобния лоу-кост полет от София до Ница, само след два часа ще кацнете на летището с палмите, а оттам до Монако е нещо като половин час, в зависимост от трафика, независимо дали пътувате с рент-а-кар, с такси, с автобус, с влак или даже с хеликоптер, което е най-ривиерско, но отнема време заради качването и слизането на летателния апарат.

На централния булевард „Принцеса Грейс”, в самото сърце на красивото княжество, държава с по-малка площ от парка на Летния дворец в Пекин, за който ви разказахме, е разположена причудливата Японска градина,която е докосната от специална атмосфера, хармонично съчетаваща камък, вода и растителност.  Намира се на две крачки от стъпалото на Христо Стоичков сред останалите отпечатъци на най-великите футболисти за всички времена на крайбрежната алея пред „Грималди форум” – местното НДК. Тя е направена по идея на покойния вече владетел принц Рение, който по този начин сбъдва мечта на съпругата си Грейс Кели.

Той възлага мисията да бъдат спазени всички изисквания на дзен на прочутия архитект Ясуо Бепу. Великият майстор пък е носител на голямата награда от изложението на цветя в Осака, което всеки може да си представи колко много струва в страната на икебаната и бонзая.

Минипаркът е разположен само на 7000 квадратни метра – 7 декара, но насред най-скъпата територия в целия свят. И осигурява максимална демократичност – безплатният вход гарантира равен достъп на местните жители милиардери и мултимилионери като нашия Григор Димитров, и на редовите туристи, отбили е за няколко часа в Монако. Градината е оазис на стила на фона на все по-високите и все по-мутробарокови небостъргачи, превзели скалите на княжеството. Между тях и морето този мъничък зелен пояс е истинско откритие за туристите по всяко време на годината. Защото, както е известно, на Ривиерата сняг не вали, нито температурите падат под 15 градуса. Когато не е пролет, е лято. Толкова. Въпреки малката площ - в Монако всеки квадратен метър е с цената на килограми злато, в минипарка си има всичко – мостчета, островчета, малък водопад, даже чайна къщичка, освен дзен-градината. Хармонията на жива и нежива природа в единство на цветове, форми и материали създава един храм на равновесие. Към японския стил е прибавена щипка от омайна красота на субтропичната растителност на Ривиерата. Бамбуците и повечето други дървета са от Страната на изгряващото слънце, но наровете, маслините, някои иглолистни видове са типични за прекрасната оригинална природа на Прованс, от която – уви – в Монако почти нищо не остана.

Особено след последните десетина години на строителен бум с руски и други мафиотски пари. И особено в зоната Ларвото, която почва точно от градината, където новите небостъргачи и жилищни комплекси никнат като грозни гъби след дъжд. Средиземноморието е представено и от друга прекрасна земя – недалечната Корсика – тюркоазеният остров, на който вече сме ви водили в нашите пътеписи и пак ще го правим. Оттам пък са използваните камъни за декорация. Неясно е какъв е произходът на лилиите и лотусите, които красят богато населената с риби вода на езерото в градината. Знае се обаче, че всяка година нейният майстор идва да я наглежда и да коригира всичко онова, което нарушава хармонията по дзен. Ако английската градина, както знаем от вица се коси и се полива 100 години, Японската градина между Монте Карло и плажа на Ларвото, е направена само за 3. Толкова са трябвали на маестро Бепу да я изгради и да я отгледа в цялото й изящество – между 1991 и откриването през 1994 г.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ